De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Mag het ietsje minder?

een praktijkgericht onderzoek naar polyfarmacie onder ouderen in de huisartsenpraktijk

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Mag het ietsje minder?

een praktijkgericht onderzoek naar polyfarmacie onder ouderen in de huisartsenpraktijk

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Door de vergrijzing van de bevolking en het toenemend voorkomen van chronische aandoeningen, maar ook door het ter beschikking komen van steeds meer effectieve medicatie, is het gebruik van geneesmiddelen de laatste jaren explosief gestegen. Medicijngebruik onder ouderen kost de overheid ongeveer 1,4 miljard per jaar. Het aantal ouderen in Nederland neemt alleen maar toe waardoor er per jaar 25 miljoen extra aan geneesmiddelenkosten bijkomt.

Vraagstelling: Voor wie en in welke mate is polyfarmacie bij geriatrische patiënten van 75 jaar of ouder in huisartsenpraktijk "Molenweg" een probleem en op welke manier kan de verpleegkundige dit in de toekomst inzichtelijk maken?

Er is gewerkt met een cross-sectioneel onderzoeksdesign, de benodigde gegevens zijn op één moment in tijd tijdens het onderzoek verzameld. Het onderzoek is descriptief van aard.
De gegevens zijn verzameld door een selectie in het Elektronisch Medicatie Dossier waarin alle patiënten van 75 jaar of ouder zijn geselecteerd. Er is per patiënt gekeken of de patiënt aan de criteria van de polyfarmaciepatiënt voldoet. Uitgezonderde medicaties in het onderzoek waren zalven, eenmalige injecties, oog-, oor- en neusdruppels en incidentele medicatie.

Uit het onderzoek bleek dat polyfarmacie in de huisartsenpraktijk een probleem is, meer dan de helft van de patiënten behoorde tot de categorie polyfarmaciepatiënten. Polyfarmacie is voor zowel mannen als vrouwen een probleem in de leeftijd van 75 - 100 jaar. Er was in de huisartsenpraktijk geen overzicht op deze patiëntencategorie. Er was geen beleid op het gebied van polyfarmacie onder ouderen en daarom is er voor de verpleegkundige een, door het project Effectieve Ouderenzorg, opgesteld stappenplan aangeleverd aan de huisartsenpraktijk. Het stappenplan is ontwikkeld om de medicamenteuze behandeling te optimaliseren, zo veel mogelijk bijwerkingen van medicatie te voorkomen en de continuïteit van de medicatietherapie te waarborgen.

Het is belangrijk dat de huisartsenpraktijk het stappenplan gaat toepassen. Verpleegkundige en huisartsen moeten geschoold worden in het gebruiken van het stappenplan. Regelmatige bijscholing en het bijhouden van vakliteratuur over polyfarmacie bij ouderen is van belang voor de verpleegkundige en de huisartsen om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op dit gebied. Hetzelfde onderzoek zou over een jaar opnieuw door een student moeten worden uitgevoerd om te inventariseren of het gebruik van geneesmiddelen onder ouderen in de huisartsenpraktijk is verminderd.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingVerpleegkunde
AfdelingAcademie voor Zorg & Welzijn
PartnersHuisartsenpraktijk “Molenweg”
Datum2011-11-30
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk