De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het syndroom van Korsakov

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het syndroom van Korsakov

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De Slikke is een psychiatrische afdeling in de sector Volwassenen Lang, van de organisatie GGZ Westelijk Noord-Brabant. Op de afdeling zijn verschillende cliënten opgenomen die psychiatrische problemen hebben en behoeften hebben aan langdurige zorg.
Het is de bedoeling om unit 2 van deze afdeling in te gaan richten voor mensen met het syndroom van Korsakov en eventueel voor mensen met een ander niet aangeboren hersenletsel indien zij behoeften hebben aan een zelfde soort milieu en begeleiding. De afdeling staat op dit moment nog in haar kinderschoenen, waardoor de behoefte aan onderzoek groot is. Op de afdeling zijn al positieve veranderingen doorgevoerd, maar toch mist er nog het een en ander.
Binnen de Slikke, unit 2, ontbreekt het op dit moment nog aan een gespecialiseerde methodische begeleiding voor mensen met het syndroom van Korsakov. De hulpverleners van unit 2 zitten qua begeleiding niet allemaal op één lijn, dit komt omdat er geen vaste uitgangspunten zijn binnen de begeleiding. Dit is iets wat juist heel belangrijk is bij de begeleiding van Korsakovpatiënten. Het is voor de afdeling daarom nodig om te onderzoeken welke methodische begeleidingen toegepast kunnen worden tijdens de begeleiding van Korsakovpatiënten, zodat de unit optimaal kan voldoen aan de behoeften van deze doelgroep. Hierbij is het belangrijk te weten wat de wensen, de beperkingen, de mogelijkheden en de behoeften van de patiënten zijn, maar ook welke mogelijkheden er zijn voor de hulpverleners.

In dit rapport staat de vraag 'Welke methodische begeleidingen kunnen hulpverleners binnen de afdeling de Slikke, unit 2, van GGZ Westelijk Noord-Brabant toepassen tijdens de begeleiding van patiënten met het syndroom van Korsakov?' centraal.

Om deze onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden en tot adviezen en aanbevelingen te komen zijn verschillende soorten van onderzoeken toegepast. Allereerst is er een deskresearch uitgevoerd. De literatuur over het Syndroom van Korsakov en de methodische begeleidingen bij Korsakovpatiënten is uitgebreid bestudeerd om te onderzoeken wat er al aan bruikbare gegevens beschikbaar is over dit onderwerp.
Nadat het deskresearch is uitgevoerd wordt er een fieldresearch gedaan. Tijdens het fieldresearch wordt er in de praktijk onderzoek gedaan naar de toepasbare methodische begeleidingen voor Korsakovpatiënten.

Het doel van dit onderzoek is om tot een betere begeleiding te komen dan de begeleiding die nu toegepast wordt. Deze begeleiding moet aansluiten bij de beperkingen, de mogelijkheden, de wensen en de behoeften van de Korsakovpatiënten, en natuurlijk bij de mogelijkheden van de hulpverleners.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingSocial Work
AfdelingAcademie voor Zorg & Welzijn
PartnersGGZ Westelijk Noord-Brabant, Halsteren
Datum2008-06-18
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk