De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ondertunneling Maasboulevard

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ondertunneling Maasboulevard

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Verschillende steden over de wereld zijn in het bezit van een aantrekkelijke boulevard waar gewerkt, gerecreëerd en gewoond kan worden. Rotterdam ligt aan de Nieuwe Maas, maar is niet in het bezit van een aantrekkelijke boulevard. Grenzend aan de Nieuwe Maas liggen de straten de Maasboulevard en de Boompjes. Over de Maasboulevard en de Boompjes loopt een drukke verkeersader. Het groeiende verkeer vormt een barrière tussen de stad en het water. De gemeente Rotterdam heeft aangegeven dat ze in de toekomst een aantrekkelijke boulevard wilt, waar men kan werken, wonen en recreëren. Een aantrekkelijke boulevard wordt tot stand gebracht door het aanleggen van een tunnel. De vraag is op welke manier de Maasboulevard en de Boompjes kunnen worden ondertunnelt.

Om de tunnel te kunnen ontwerpen is een vooronderzoek uitgevoerd, waarin de huidige en gewenste situatie zijn bekeken. Vanuit het onderzoek is een Programma van Eisen opgesteld. Aan de hand van het Programma van Eisen zijn verschillende oplossingen bedacht en uitgewerkt om de aantrekkelijkheid van de boulevard te vergroten. Door middel van een scorekaart is de meest kansrijke oplossing bepaald. Onafhankelijk van de meest kansrijke oplossing is een tunnel verder uitgewerkt, waaronder het tracé, de dwarsdoorsnede, de voorzieningen en de bouwmethode.

De aantrekkelijkheid van de Maasboulevard en Boompjes kan worden vergroot door het aanleggen van een tunnel onder de Boompjeskade. De barriere veroorzaakt door de verbindingsweg wordt opgeheven. Door de barriere te verwijderen wordt de boulevard nog niet aantrekkelijk. In Rotterdam bevinden zich verschillende gebieden met als functie: horeca, cultuur of winkels. Deze functies zijn in voldoende mate aanwezig. Alleen een verbinding tussen deze gebieden ontbreekt. De Boompjes en Maasboulevard zal als een verbindingsfunctie fungeren tussen de verschillende gebieden.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingCiviele Techniek
InstituutDelta Academy
PartnersRoyal Haskoning
Datum2006-06-29
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk