De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Sportaccomodatie SKDuiveland

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Sportaccomodatie SKDuiveland

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Als gevolg van het plan, van de gemeente Schouwen-Duiveland, om de huidige voetbalclubs in de toekomst te laten fuseren en te privatiseren is het van belang om een nieuwe sportaccommodatie te realiseren.
Doel van de nieuwbouw van een nieuwe sportaccommodatie is het voldoen in de behoefte van een nieuwe huisvesting, tussen de twee dorpen in, voor een nieuwe fusieclub van Nieuwerkerk en Oosterland. Het ontwerp dient te voldoen aan de eisen die gesteld zijn in het programma van eisen. De uitwerking van het project, van initiatieffase tot werktekeningen, dient uitvoeringsgereed te zijn, zodat het uitvoerende bouwbedrijf de nieuwbouw kan realiseren.

Het uitgangspunt van het ontwerp van de sportaccommodatie is het voetbal met doel het ontspannen en samenkomen van mensen tussen de twee dorpen. De accommodatie wordt opgebouwd uit blokken waarin de functies duidelijk zichtbaar zijn. De blokken worden volgens de stedenbouwkundige situatie deels in het verlengde van het landschap geplaatst, zodat deze het landschap zo min mogelijk verstoren. Hierbij krijgen de blokken een verschillende uitstraling. De kantine en de entree worden hoge bouwvolumes en de kleedkamers een laag bouwvolume. Door deze verschillende hoogtes toe te passen creëert men enige dynamiek tussen de balkvormen. De uitstraling van de blokken zijn afgeleid van de functies binnen de voetbalsport en de opbouw van de massa. De kantine wordt een 'glazen' doos met als belangrijkste kenmerken de vliesgevel en vakwerkliggers. De kleedkamers worden uitgevoerd met een baksteen textuur, waardoor de geslotenheid van het blok tot uiting komt. Tussen de twee blokken bevindt zich de entree. De entree heeft net als de kantine een vliesgevel, maar heeft ook een gesloten gevel als de kleedkamers. De vloer van het gehele gebouw komt een halve meter boven het maaiveld te liggen zodat men een panorama over de velden krijgt.

De conclusie van het projectonderzoek is dat het ontwerp en de bouwkundige uitwerking van de sportaccommodatie te Duiveland tot een uitvoeringsgereed plan voldoet in de behoefte van een nieuwe huisvesting van de nieuwe voetbalclub SKDuiveland.

Summary
Jonge, K. de, Sportaccommodatie SKDuiveland, Nieuwerkerk 2006 (afstudeerproject Hogeschool Zeeland, opleiding HTS Bouwkunde, architectuur)

As a consequence of the municipality Schouwen-Duiveland to merge and privatise the football clubs is it necessary to realise a new sport accommodation, for the new football club SKDuiveland, between the two villages of Nieuwerkerk and Oosterland.
The result, from start till the blue prints, has to be finished for the construction firm, so they van carry out the plan.

The starting point of the design is football for relaxing and making people come together. The new sport accommodation consists three blocks. The appearance of the blocks are related to the functions of a football club. The canteen gets a front of glass, the dressing rooms gets a front of masonry.

The conclusion of the research is that the design and the architectural result of the sport accommodation in Duiveland, satisfy the requirement for a new accommodation for the new football club of SKDuiveland.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingBouwkunde
InstituutAcademie voor Technologie & Innovatie
PartnersGemeente Schouwen-Duiveland
Datum2006-06-29
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk