De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een optimale stoomproductie rekening houdend met NOx uitstoot en een betrouwbare draaiende reserve.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Een optimale stoomproductie rekening houdend met NOx uitstoot en een betrouwbare draaiende reserve.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

TSPO is een optimalisatie tool die met allerlei factoren rekening kan houden. De complexiteit van deze factoren zijn zonder model moeilijk of niet meer te overzien. Voor productie moet het een stuurmiddel zijn om te kiezen in een optimale inzet van de ketels.

De NOx coëfficiënt en de betrouwbaarheids factor n-1 kunnen beiden verwerkt worden in TSPO, beide factoren zijn weliswaar afhankelijk van elkaar maar moeten voor een optimale bedrijfsvoering als 2 verschillende factoren worden beschouwd die elkaar niet beïnvloeden.
De NOx factor bepaalt welke stoomketel wordt opgeregeld.
De n-1 factor bepaalt hoeveel stoomketels in bedrijf zijn.

De NOx coëfficiënten in TSPO hebben altijd een toegevoegde waarde of er nu volgens milieu richtlijnen of economische afwegingen de NOx bewaakt en geoptimaliseerd wordt.
Door de toepassing in TSPO kan er door variaties in de contracten prijzen het effect van de NOx uitstoot zwaarder of lichter worden benadrukt, afhankelijk van welke doelgroep het zwaarste weegt, namelijk Milieu of Economie.

Met het KEMA model en het gevoeligheidsmodel is bepaald hoe groot de reserve stelling, het n-1 principe moet zijn, rekening houdend met de uitgangspunten, een veilige en betrouwbare productie en distributie.

Naast het gebruik van het n-1 principe in TSPO zal het KEMA model structureel gebruikt moeten worden in de korte en lange termijn planning
Het doel hierbij is om de risico's in de stoomproductie tijdig te signaleren, en de geplande werkzaamheden hierop af te stemmen op de geplande stoomvraag, de betrouwbaarheid van de stoomlevering is een belangrijke parameter in het planproces.

De berekende waarden uit beide KEMA modellen zijn theoretisch, daarom zal de komende periode benut worden om het model structureel te gaan gebruiken en de productie afdeling ervan te overtuigen dat deze manier van berekenen past binnen het beleid van EdeA.

Door het verlagen van de draaiende reserve stelling zal er een structurele verbetering optreden in de totale stoomexport van de WKC-S, waardoor een besparing in de kosten gerealiseerd kan worden ongeveer 50.000 euro per jaar per ton stoom.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingEngineering/ Energie- & Procestechnologie (AOT)
AfdelingDe Ruyter Academie
PartnersEdeA Vof, Geleen
Datum2006-06-27
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk