De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De doelgroep 65-plus bij Laco vergroten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De doelgroep 65-plus bij Laco vergroten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Laco Schouwen-Duiveland is een één van de grootste sportaanbieders van de gemeente Schouwen-Duiveland. Met het grote diversiteit aan sport en bewegen trekt het inwoners van het hele eiland Schouwen-Duiveland. Een specifieke doelgroep van die inwoners zijn de 65-plussers die op het eiland wonen. Uit eerder onderzoek is aangetoond dat Schouwen-Duiveland de komende jaren sterk aan het vergrijzen is. Laco Schouwen-Duiveland heeft momenteel een redelijk laag aantal percentage 65-plussers en zou dit percentage graag willen verhogen.
Door gebruik te maken van kwalitatief onderzoek om zo vervolgens inzicht te krijgen naar het probleem kunnen er vervolgens passende maatregelen worden genomen om het aantal leden van de doelgroep 65-plus omhoog te brengen. Zo zijn onder andere het sport en beweegaanbod op Schouwen-Duiveland onderzocht, de stimulans ervan, er is gekeken naar de hoe de doelgroepen 65-plus het liefst de uitstraling van een bedrijf zit en er onderzoek gedaan naar de deelnamemotieven van de 65-plussers op Schouwen-Duiveland. Het onderzoek is uitgevoerd met half gestructureerde interviews.
Deze zijn afgenomen bij verschillende 65-plussers waarvan een deel lid is bij Laco Schouwen-Duiveland en een deel geen lid is bij Laco Schouwen-Duiveland. Er is net zo lang doorgegaan met interviewen totdat er verzadiging optrad. Dat was uiteindelijk na twaalf respondenten waarbij we onderscheid kunnen maken tussen zeven sportende respondenten en 5 niet sportende respondenten.
Uit de onderzoeken is gebleken dat het aanbod op Schouwen-Duiveland wat betreft sport en bewegen voldoende is. Zo geeft een merendeel van de 65-plussers aan op de hoogte te zijn van de standaard activiteiten zoals fiets en wandeltochten. Ook geven alle respondenten aan dat het sport en beweegaanbod bij Laco Schouwen-Duiveland ruim is en er geen aanpassingen in het aanbod nodig zijn. Wat uit het onderzoek kan worden opgemaakt is dat de manier waarop Laco Schouwen-Duiveland de doelgroep 65-plus informeert onvoldoende is. Er kan dus concludeert worden dat niet zo zeer het sport en beweegaanbod aantrekkelijker moet worden gemaakt om het sporten en bewegen voor 65-plussers aantrekkelijker te maken, maar de manier waarop Laco Schouwen-Duiveland de 65-plussers op Laco Schouwen-Duiveland informeert vraagt om aanpassingen.
Uit de resultaten van het onderzoek kunnen we Laco Schouwen-Duiveland aanbevelen om de doelgroep 65-plus uit de gemeente Schouwen-Duiveland te gaan informeren. De doelgroep 65-plus beschikt niet over de juiste of over voldoende informatie om de stap naar Laco Schouwen-Duiveland te zetten. Enkele manieren om deze aanbevelingen te bewerkstellen zijn naar voren gekomen tijdens het interviewen van de respondenten. Het organiseren van open dagen of meeloop dagen werd aanzienlijk veel benoemd. Ook het zoeken van een samenwerking met verschillende organisaties of stichtingen waar de 65-plussers al actief zijn wordt genoemd.
Zal Laco Schouwen-Duiveland verschillende vervolgonderzoeken kunnen uitvoeren. Onder andere het effect van de bovenstaande genoemde maatregelen zou kunnen worden onderzocht in de vorm van een effectmeting.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingSport- & Bewegingseducatie
AfdelingScaldis Academy
PartnersLaco Schouwen-Duiveland
Datum2015-06-30
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk