De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Beheersing van Chaetomorpha linum in een microalgenvijver

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Beheersing van Chaetomorpha linum in een microalgenvijver

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Om de mogenlijke beheersmethode voor het meerscellige wier Chaetomorpha linumVijf studies werden uitgevoerd, elk afzonderlijk in methode en resultaat.
Het nutrienten experiment richt zich op de concurrentie tussen microalgen en zeewier bij verschillende concentraties en verhoudingen van nutrienten. De groei werd gemeten in biomassa accumulatie gedurende twee weken.
In het tweede experiment werd de impact gemeten van de polychaete worm Nereis virens op het zeewier.
Het effect van de fysiologische conditie van het zeewier (leeftijd) werd bepaald met een experiment dat het verschil in biomassa accumulatie tussen jong en oud wier mat over twee weken.
Het effect van zoutgehalte in het milieu werd gemeten door de impact die het had op de productie van zuurstof.
Het laatste experiment mat de impact van een aantal uren van uitdroging op de productie van zuurstof.
Uit de resultaten van de studies bleek dat ecologische parameters geen effect op C. Linum hebben, zowel zoutgehalte en nutriënten concentraties hadden weinig effect op het zeewier. Verdroging had wel een grote invloed op het zeewier. Nereis virens had ook een merkbare impact op de zeewier. De wormen verwijderde 0,07 g/worm/dag gemiddeld over een periode van twee weken.
Chaetomorpha linum is een erg taai zeewier dat niet eenvoudig te verwijderen is door middel van ecologische middelen. Rechtstreekse menselijke tussenkomst zal nodig zijn om zinvolle hoeveelheden zeewier goed te verwijderen.
Het nutrienten experiment gaf aan dat C.linum controle door middel van het sturen van de hoeveelheden voedingsstoffen niet zal werken. Een effectievere mogelijkheid is de invoering van een populatie van zagers, deze lijken het zeewier te consumeren. Een tweede optie is het drogen van het zeewier wat het wier doodt.
Een kans ligt in het gebruik van C. linum. omdat het een veelzijdig en taai zeewier dat zou kunnen worden gebruikt als vee- of visvoer. Voordat dit nauwkeurig kan worden gedaan is meer onderzoek nodig.
Meer onderzoek is nodig naar de rechtstreekse werking van osmotische schokken. Het onderzoek naar zoutgehalte heeft onduidelijke resultaten opgeleverd die beter verklaard kunnen worden door osmotische shock, dit moet beter onderzocht worden. Het onderzoek naar de osmotische schokken kan gecombineerd wordenmet effect van verdroging want de stijgende zoutgehalten tijdens het drogen van zeewier is sterk verbonden met het effect dat osmotische schok zou hebben.
Apart van van de concurrentie over de bronnen tussen het zeewier en microalgen is er ook een persoonlijke concurrentie tussen de twee. Dit wordt verwacht te werken door middel van de uitscheiding van remmende stoffen. Niet veel is bekend over de exacte mechanisme, meer onderzoek zal nuttig zijn in het begrijpen van het evenwicht tussen de macro-en microalgen

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingWatermanagement/ Aquatische Ecotechnologie
InstituutDelta Academy
PartnersHogeschool Zeeland, Onderzoeksgroep Aquacultuur
Datum2012-06-26
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk