De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het nuttig aanwenden van de restwarmte uit het retourcondensaat van UCML in de regio Maasvlakte

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het nuttig aanwenden van de restwarmte uit het retourcondensaat van UCML in de regio Maasvlakte

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Utility Center Maasvlakte Leftbank (UCML) levert voor EON Benelux N.V. aan de naastgelegen bedrijven – Lyondell en Neste Oil – stoom, regellucht, interkoelwater en een aantal andere voorzieningen. De stoom condenseert in de productieprocessen en wordt teruggevoerd als retourcondensaat naar UCML met een flow van gemiddeld 90 kg/s en een temperatuur van 135°C. Nadat het retourcondensaat gebruikt is voor het verwarmen van diverse processen binnen UCML heeft het nog een temperatuur van gemiddeld 90°C. Daarna wisselt in de huidige situatie het retourcondensaat zijn warmte uit met het condensaatsysteem van Maasvlakte powerplant 1 of 2 (MPP1 of 2). De temperatuur van het retourcondensaat wordt na warmte-uitwisseling op 40°C geregeld wat het geschikt maakt voor de condensaatreinigingsinstallatie.

Door de voorziene sluiting van Maasvlakte powerplant 1 en 2 in 2017, vastgelegd in het SER energie akkoord, kan het retourcondensaat niet meer op de huidige manier gekoeld worden. Omdat de temperatuur te hoog wordt kan het condensaat niet door de condensaatreiniging en blijven de verontreinigingen in het condensaat. Naast dat de verhoogde temperatuur ongunstig is voor de warmtebalans van UCML zorgt het er ook voor dat het retourcondensaat niet meer bruikbaar is als voedingswater. Om van het retourcondensaat weer bruikbaar voedingswater te maken moet een economisch en technisch haalbaar alternatief voor het koelen van het condensaat gevonden worden, waarbij het gewenst is om zo efficiënt mogelijk met deze restwarmtestroom om te gaan.

Na het uitvoeren van de multicriteria-analyse, op basis van de literatuurstudie, volgt dat van de tien onderzochte alternatieven er twee alternatieven het meest geschikt zijn voor het nuttig aanwenden van de restwarmtestroom:
• Het nuttig aanwenden van de restwarmtestroom door middel van een Kalina-installatie met een ammonia-watermengsel als werkend medium, waarbij elektriciteit wordt geproduceerd;
• Het nuttig aanwenden van de restwarmtestroom door middel van een warmte-uitkoppelingsinstallatie met MPP3 waarbij de warmte wordt omgezet in elektriciteit.

Uit het onderzoek blijkt dat het nuttig aanwenden van de restwarmte uit het retourcondensaat van UCML de warmte-uitkoppeling met Maasvlakte powerplant 3 (de nieuwse elektriciteitscentrale van EON Benelux N.V.) technisch en economisch het meest haalbaar is in de regio Maasvlakte. Met de warmte-uitwisselingsinstallatie kan de warmte indirect met een deelstroom van het condensaatsysteem van MPP3 uitgewisseld worden. Dit resulteert in de productie van elektriciteit tegen een netto rendement van circa 10,2% en een potentiële CO2 vermindering van ruim 12,7 kton per jaar.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingEngineering/ Energie- & Procestechnologie (AOT)
AfdelingDe Ruyter Academie
Academie voor Technologie & Innovatie
PartnersEON Benelux N.V.
Datum2015-06-26
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk