De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Algemeen elektronisch zeekaarten navigatiesysteem KNRM-reddingboten

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Algemeen elektronisch zeekaarten navigatiesysteem KNRM-reddingboten

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De KNRM is een organisatie die kosteloos mens en dier redt rondom de Nederlandse kust en haar ruime binnenwateren, dit doet zij zonder subsidie van de overheid. Om mens en dier zo snel en goed mogelijk hulp te bieden is het van essentieel belang dat de reddingboten van de KNRM zijn uitgerust met een goed elektronisch zeekaarten navigatiesysteem. De huidige technieken op het gebied van de elektronisch zeekaart veranderen razendsnel. Om het maximale uit iedere reddingsactie te halen zal de KNRM moeten beschikken over een zo goed mogelijk elektronisch zeekaarten navigatiesysteem. Dit houdt in dat de KNRM als organisatie mee met haar tijd moet gaan.
De huidige systemen van de KNRM zijn momenteel per type reddingboot verschillend. Dit komt voornamelijk omdat sommige reddingboten een open stuurhuis hebben of helemaal geen en anderen reddingboten wel beschikken over een gesloten stuurhuis. Ook is de beschikbare ruimte voor een elektronisch zeekaarten navigatiesysteem sterk afhankelijk van het type reddingboot en daardoor medebepalend voor het systeem.
In de toekomst wil de KNRM graag van deze diversiteit af en naar een meer uniform elektronisch zeekaarten navigatiesysteem voor alle type reddingboten. Dit zal te goed doen aan het optimale functioneren van het elektronisch zeekaarten navigatiesysteem. Ook zal dit een positieve invloed hebben op de gebruiksvriendelijkheid omdat zo de gebruiker nog maar een systeem eigen hoeft te maken.
Er is onderzocht aan welke eisen een elektronisch zeekaarten navigatiesysteem moet voldoen. Ook is er gekeken naar mens-machine-interface en welke betrekking dit heeft tot het elektronisch zeekaart navigatiesysteem. Verder is er gekeken naar de samenhang tussen mens-machine-interface en het menselijk falen. Er is gekeken welke invloed situation awareness heeft op de navigator en hoe zich dit vertaalt in het gebruik met het elektronisch zeekaart navigatiesysteem. Ook welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot de integratie van een brugsysteem. Ten slot is er gekeken naar de belasting van de gebruiker en het belang van eenvoud en gebruiksvriendelijkheid. Dit is van zeer groot belang omdat de gebruiker in dit geval een (professionele) vrijwilliger is, daardoor niet altijd nautisch onderlegt. Al deze informatie zal een belangrijke factor spelen in het opstellen van de conclusie en analyse.
In totaal hebben er 15 interviews plaatsgevonden bij reddingstations en op het hoofkantoor. De interviews afgenomen bij reddingstations zijn tactisch te verdelen rondom de Nederlandse kust en haar ruime binnenwateren. Door dit tactisch te verdelen is er een grote variatie in scheeptypes en vaargebied ontstaan, wat zal bijdragen aan de betrouwbaarheid van de verkregen informatie.
Uit de resultaten gehaald uit de interviews met de gebruikers is gebleken dat er op veel gebieden hetzelfde wordt gedacht over een elektronisch zeekaarten navigatiesysteem. Zo zijn er verschillende eisen en wensen m.b.t. het vaargebied en de type reddingboot aanwezig maar niet substantieel groot. Hieruit kan geconcludeerd worden dat een standaardisatie van de menu’s, ofwel een geheel gestandaardiseerd systeem tot de mogelijkheden behoord in de toekomst.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingMaritiem Officier
AfdelingDomein Technology, Water & Environment
PartnerKNRM
Datum2017-06-12
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk