De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Bouwtechnische ontwerp van een Bibliotheek in Ierland

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Bouwtechnische ontwerp van een Bibliotheek in Ierland

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit verslag is een onderzoek naar verbeteringen die kunnen worden aangebracht aan het bibliotheekgebouw in Athlone, Ierland. Het oorspronkelijke plan was een Bestuurskantoor en een openbare bibliotheek. Om niet in tijdnood te komen is in overleg met de docenten gekozen om alleen de bibliotheek uit te werken. Uit de analyse van het bestaande gebouw kan afgeleid worden dat er te veel functies aanwezig zijn en dat er op die manier met meerdere eisen rekening gehouden moet worden. Daarom is er gekozen om de crèche/kinderbibliotheek op de tweede verdieping te schrappen. Dit zou het mogelijk maken voor de kinderen die niet naar de crèche gaan, om ook de bibliotheek te bezoeken. Het bibliotheekkantoor zou dan naar de 2de verdieping verhuizen. En de derde verdieping zal ook een kantoor ruimte worden die vrij indeelbaar is.
Voor de constructie van het gebouw is gekozen om het in beton te bouwen. Dit was erg van belang voor de gevelbekleding (natuursteen) die aan een massieve wand bevestigd dient te worden. In de kelder kan beton voor waterdichte aansluitingen zorgen.
Op de verdiepingen hebben we te maken met overstekken. Deze worden met breedplaatvloeren opgelost. Het opvallende aan het gebouw is ook zijn natuurstenen gevel. In het verslag is een uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van diverse stenen en de methode om deze aan de gevel te bevestigen. Wat ook het aanzicht bijzonder maakt zijn is structurele beglazing die zorgt voor een dunne aanzichtlijn. Wat betreft bouwfysica is uit de eisen voor het gebouw gebleken dat een Ventilator - Convetor -systeem de beste keuze is . Deze kan zowel koelen, verwarmen en ventileren binnen een systeem. De brandwerendheid, wat betreft compartimentering is opgelost door het gebouw in drie compartimenten te verdelen. Het meeste uitdagende was dat het door de vele vides niet mogelijk was om aan de 1000 m2 te voldoen. Dit is opgelost door te zorgen dat de wanden binnen de te grote compartiment bestand zijn de geen de vuurbelasting binnen de compartiment (BvB -methode). Het Energieprestatie voldoen aan de eisen van bouwbesluit

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingBouwkunde
InstituutAcademie voor Technologie & Innovatie
PartnersHogeschool Zeeland, Vlissingen
Gepubliceerd in
Datum2009-08-25
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk