De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Voorkomen is beter dan genezen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Voorkomen is beter dan genezen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek richt zich op preventie van schulden. De aanleiding van het onderzoek is dat de gemeente Goeree-Overflakkee per september 2015 de gehele schuldhulpverlening is gaan uitvoeren. Voorheen werd dit uitbesteedt. Met de volledige uitvoer van schuldhulpverlening binnen de gemeente is de vraag naar preventie ontstaan.

Dit onderzoek betreft een kleinschalig kwalitatief onderzoek. Om tot een antwoord op de vragen te komen zijn er acht willekeurige intervies gehouden binnen verschillende gemeenten in Zuidwest-Nederland.
Centraal in dit onderzoek staat de vraag: “Op welke manier kunnen preventieve maatregelen het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening, binnen de gemeente Goeree-Overflakkee, terugdringen?” Daarbij is gekeken naar de zaken die effectief zijn om het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening te verminderen, naar bestaande preventie activiteiten die ervoor kunnen zorgen dat het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening niet toeneemt, naar de manieren waarop de financiële zelfredzaamheid bij cliënten bevorderd kan worden en tot slot is onderzocht wat de gemeente Goeree-Overflakkee nog nodig heeft om preventie uit te kunnen voeren.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat een goed preventiebeleid leidt tot minder aanvragen voor schuldhulpverlening. Preventie is, naar mening van alle respondenten, de meest effectieve manier om het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening terug te dringen. Om een goed preventiebeleid neer te zetten is het van belang dat inzichtelijk is welke doelgroep en welke schuldsoorten het meest voorkomen binnen de gemeente. Aan de hand van deze gegevens kan gekeken worden welke vorm van preventie het meest effectief zal zijn.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingSocial Work
InstituutAcademie voor Zorg & Welzijn
PartnersGemeente Goeree-Overflakkee
Datum2016-06-17
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk