De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Herbestemming logementsgebouw te Den Helder

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Herbestemming logementsgebouw te Den Helder

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het gekozen gebouw is het Logementsgebouw te Den Helder. Het gebouw is gebouwd in 1942 voor
het Marine Artillerie Waffen Kommando. In 1992 is het gebouw overgedragen aan de gemeente Den
Helder en werd niet in gebruik genomen. De leegstand leidde tot verval en op 10 juni 2009 is het
gebouw grotendeels in vlammen opgegaan door brandstichting. Omdat de gemeente Den Helder zijn
stadsbeeld gaat opknappen is het gebouw weer in beeld gekomen. Er zijn ook meerdere
belanghebbende partijen die op zoek zijn naar huisvesting.
Om deze redenen is er een ontwerp gemaakt voor het Logementsgebouw door architectenbureau
Rietvink Architecten. Het gebouw wordt omgetoverd tot een expositieruimte, een archief en een
bibliotheek. Verder zullen in het ontwerp nog entresol, vergaderzaal, bestuurskamer, keuken en
toiletten worden opgenomen.
Het logementsgebouw bestaat uit een hoofdvolume en twee vleugels aan de achterzijde van het
hoofdvolume. In het hoofdvolume wordt een nieuw, strak volume geplaatst. De delen die buiten het
nieuwe volume vallen worden voorzien van een glazen dak. De vleugels aan de achterzijde en de
kelder worden gerestaureerd.
Nadat het ontwerp definitief was ben ik gaan onderzoeken hoe het ontwerp gerealiseerd kan
worden. Denk hierbij aan de constructie, materialisatie, brandveiligheid, installaties enz. Door het
plan van eisen, de randvoorwaarden en de regels uit het bouwbesluit wordt de keuze van de
materialisatie beperkt. De keuze die is gevallen is overwegend wegens esthetische waarde.
De constructie van het dak moet zonder spanten worden ontworpen, dit omdat het ontwerp een
entresol heeft in het hoofdvolume. Er ontstaan dan echter spatkrachten op de bestaande gevel
omdat er geen trekstang aanwezig is. Hier zijn verschillende afwegen gemaakt, uiteindelijk vangen de
vakwerkliggers de spatkrachten op.
In het gebouw komt een archief, hier worden documenten opgeslagen. Het klimaat in een archief
moet aan bepaalde eisen voldoen. De relatieve luchtvochtigheid en de temperatuur moeten binnen
bepaalde waarden vallen. Hier heb ik onderzoek naar verricht en de conclusie getrokken dat er voor
het archief een andere installatie wordt toegepast, een zo geheten luchtbehandelingskast.
Door het afwegen van de keuzes is er getracht een optimaal ontwerp te creëren. Het ontwerp is
bouwtechnisch uitgewerkt en voldoet aan het plan van eisen, de randvoorwaarden en aan de eisen
van het bouwbesluit.

Toon meer
Trefwoorden
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingBouwkunde
InstituutAcademie voor Technologie & Innovatie
PartnersHZ University of Applied Sciences, Vlissingen
Gepubliceerd in
Datum2013-02-22
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk