De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Eindrapport optimalisering verzorgingscentrum 'Ter Schorre' voor de bouwuitvoering

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Eindrapport optimalisering verzorgingscentrum 'Ter Schorre' voor de bouwuitvoering

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het onderzoek heeft betrekking tot de uitvoering van het verzorgingscentrum van Ter Schorre. De hoofdvraag van het onderzoek wordt beantwoordt met verschillende deelvragen. Om het onderzoek goed te starten is er eerst gekeken naar wat nu de veranderingen zijn met betrekking tot het Bouwbesluit. Daarom luidt de eerste deelvraag van het onderzoek ook 'Wat zijn de hedendaagse eisen aan een verzorgingscentrum?'. Daarna kan er gekeken worden naar de optimaliseren van de constructie van het gebouw voor de uitvoering. Op deze manier kunnen er beslissingen worden genomen met betrekking tot de uitvoering in combinatie met de constructie. Daarnaast zijn er overwegingen gedaan met betrekking tot de gevelinvulling en andere materialenkeuzes. Deze is aangepast van een traditionele manier van bouwen naar een prefab systeem met HSB-wandelementen waardoor het plaatsen van de gevels gemakkelijker en sneller gaat. De tweede deelvraag van het onderzoek luidt dan ook 'Welke bouwmethode past het best bij Ter Schorre vanuit de uitvoeringstechniek?'. Daarna is er gekeken naar de daadwerkelijke verandering in de planning en begroting van het nieuwe concept van het verzorgingscentrum van Ter Schorre. De planning van het nieuwe concept is in totaal 2 maanden korter geworden als de oorspronkelijke planning. De derde deelvraag luidt dan ook 'Wat zijn de directe consequenties voor het bestaande ontwerp?'. Deze vraag heeft dan betrekking op de planning en de begroting van het nieuwe concept. Met deze deelvragen is de hoofdvraag van het onderzoek beantwoordt. Het gebouw is nu uitgevoerd met een kolommenstructuur in plaats van een schijvenstructuur. Door de kolommenstructuur toe te passen is het mogelijk geworden om de gevelinvulling aan te passen wat tijdwinst in de uitvoering oplevert. Daarnaast is er voor een andere principe vloeren gekozen. In plaats van het toepassen van breedplaatvloeren zijn er appartementenvloeren toegepast. Het voordeel van appartementen vloeren is dat men de ruwbouw droog kan houden dat wil zeggen dat er geen beton gestort moet worden waardoor men de ruwbouw snel kan realiseren. Het gebouw is daarnaast uitgewerkt met bestektekeningen, details, werktekeningen, bouwfysische aspecten en doorsneden. De conclusie van het onderzoek is dat de bouwtijd met twee maanden gekort is en dat is gerealiseerd door het optimaliseren van verschillende componenten van het gebouw. Daarnaast is gebleken uit vergelijkingen dat het gebouw per m3 ook goedkoper is dan de kostenkerngetallen uit het NBI (NBI, 2012). Dat wil dus zeggen dat het gebouw geoptimaliseerd is voor de bouwuitvoering en daarmee is de hoofdvraag van het onderzoek beantwoordt

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingBouwkunde
InstituutAcademie voor Technologie & Innovatie
PartnersVerzorgingscentrum 'ter Schorre', Terneuzen
Gepubliceerd in
Datum2013-07-05
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk