De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Woontoren Goes

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In 1994 heeft de gemeente Goes het braakliggende stationsgebied vrijgegeven voor bouwactiviteiten. Vanwege de locatie in het centrum en de beperkte ruimte is gekozen voor een woontoren. Tevens paste deze oplossing goed binnen het beleid van de overheid met betrekking tot een optimale ruimte invulling.

De woontoren bestaat uit twee vleugels gescheiden door een verbindingsruimte. Het gebouw telt 21 verdiepingen en heeft een hoogte van 73 meter. De eerste 10 meter dient als parkeerfunctie.
De gehele hoofddraagconstructie wordt in gewapend beton uitgevoerd. Hierbij ontleent het gebouw stabiliteit vanuit een schorende constructie in de vorm van een kern en stabiliteitswanden.

Met betrekking tot de bouwcultuur in Nederland vindt er laatste jaren een kleine omschakeling plaats. In tegenstelling tot de traditionele betonnen hoofddraagconstructies wordt er steeds vaker gekozen voor een stalen draag- en/of stabiliteitsconstructie. In relatie tot deze ontwikkelingen is de volgende hoofdvraag ontstaan:

"Op welke wijze kan de woontoren worden ontworpen als staalvariant en welke variant is qua kosten en uitvoering het meest efficiënt?".

Om bovenstaande vraag te beantwoorden is de woontoren als staalvariant ontworpen, waarbij de parkeergarage buiten beschouwing is gelaten. Verder is gestreefd naar behoud van het architectonische ontwerp.

In de staalvariant is gekozen voor een "infra+ vloer" als woningscheidend vloertype. De belangrijkste voordelen van deze vloer is het lage eigen gewicht en de hoge bouwsnelheid. Tevens functioneert dit vloertype uitstekend op het gebied van "flexibel bouwen".
Voor de plaats van de stabiliteitsconstructie en het soort hoogbouwtechniek is gekozen om gekoppelde vakwerken onder te brengen in wanden. Bij deze keuze speelde het architectonische ontwerp een doorslaggevende rol.

Bij het ontwerpen van de stabiliteitsconstructie is de uitbuiging aan de top van het gebouw als uitgangspunt beschouwd. Als eis (conform NEN 6702) dient een maximale verplaatsing van kleiner dan 1/500 van de gebouwhoogte. Deze verplaatsing kan ontstaan door windbelasting (66%) en scheefstand van de fundering (34%).

· Om de uitbuiging te beperken zijn momentvaste verbindingen toegepast.
Het architectonische ontwerp maakte het onmogelijk om voldoende brede vakwerken te creëren, waardoor een te hoge vakwerkslankheid werd bereikt. Hierdoor is de stijfheid van de constructie bij het gebruik van scharnierende verbindingen te laag.

· De stabiliteitsconstructie is overgedimensioneerd om aan de verplaatsingeis te voldoen. Een stijvere profilering (E*A) geeft een hogere eigen frequentie, waardoor de dynamische factor reduceert. Mede daardoor wordt de constructie ook minder gevoelig voor tweede orde effecten en zijn deze verwaarloosbaar zijn.

· Er is gebruik gemaakt van een hogere staalkwaliteit om slanker te kunnen construeren. Hierdoor gaan geen verhuurbare ruimten verloren, wordt een hoge bouwsnelheid bereikt en verminderen de totale materiaalkosten.

· Om dynamische effecten te reduceren is de dempingcapaciteit van het gebouw vergroot. Door de lage eigen frequentie en de slankheid van het gebouw ontstaan hinderlijke trillingen. Doordat een twee keer zwaardere vloer (meer massa) leidde tot een beperkte verlaging van de gebouwversnelling is een kunstmatig dempingmechanisme toegepast.

De kosten van de staalvariant zijn circa 40% hoger dan de betonvariant, waardoor de betonvariant efficiënter is. De bouwsnelheid van de betonvariant is echter 2 maal hoger.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingCiviele Techniek
AfdelingDelta Academy
PartnersIngenieursbureau Zonneveld b.v. , Rotterdam
Datum2006-06-29
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk