De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Modelleren Cockpit

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Modelleren Cockpit

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De Logistieke Divisie Woensdrecht vervult een belangrijke materieellogistieke ondersteunende rol voor de operationele uitvoering van de taken van de Koninklijke Luchtmacht (Klu). De kerntaak van deze divisie is de waarborging van de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid van het hoger onderhoud aan de Klu wapensystemen en componenten.

In een groot bedrijf als de luchtmacht is het belangrijk dat de informatiestromen tussen alle bestaande afdelingen, transparant en betrouwbaar zijn. Bij de Logistieke Divisie Woensdrecht zijn deze informatiestromen stromen niet betrouwbaar of niet aanwezig. Op deze manier is het belangrijkste deel van de procesbeheersing niet aanwezig. Het principe van de 'deming circle' is op deze manier niet toe te passen.

Het ontwikkelen van een Management Informatie Systeem in de vorm van een afstudeeropdracht moet de problemen in de informatie-stromen oplossen. Het Management Informatie Systeem zal de naam "Cockpit PE-ON" dragen en wordt geïmplementeerd op het lokale netwerk.
De opdracht wordt uitgevoerd met een onderzoeksvraag als uitgangspunt deze luid: in hoeverre is het mogelijk om een Management Informatie Systeem te ontwikkelen, die de voortgang van het vliegtuigonderhoud aan de relevante afdelingen laat zien waarbij de informatie nacalculatiewaardig is?
De projectopdracht wordt door twee afstudeerders uitgevoerd.

Om de onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden moet onderzoek gedaan worden naar de gebruikers van het Management Informatie Systeem. Deze gebruikers hebben een bepaalde informatiebehoefte. Om deze twee aspecten te weten te komen, wordt onderzoek gedaan naar de organisatie. Uit de organisatiestructuur worden de relevante afdelingen gehaald.

Het eindresultaat van de opdracht 'modelleren van de Cockpit PE-ON', is het afleveren van een operationeel Management Informatie Systeem dat voldoet aan Het Pakket Van Eisen dat door de opdrachtuitvoerder wordt opgesteld. Doormiddel van een testfase wordt het Management Informatie Systeem gecontroleerd op fouten en gebruiksvriendelijkheid.

De ontwikkeling van het Management Informatie Systeem bevindt zich in een eigen 'deming circle'. De analyse (PLAN) en het daadwerkelijke modelleren (DO). De toekomstige gebruiker krijgt de mogelijkheid om het programma te testen (check). Met de terugkoppeling van de gebruiker wordt de database aangepast (act).

Door de informatiebehoefte in te laten vullen door de afdeling die hier verantwoording voor draagt en deze onder te brengen in een database structuur is aangetoond dat het Management Informatie Systeem 'Cockpit PE-ON' instaat is om de vraag naar informatie, over de status van het vliegtuigonderhoud, te beantwoorden.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingWerktuigbouwkunde
AfdelingAcademie voor Technologie & Innovatie
PartnersLogistiek Centrum Koninklijke Luchtmacht, Woensdrecht
Datum2006-06-27
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk