De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wellness van toegevoegde waarde in hotels?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Wellness van toegevoegde waarde in hotels?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Strandhotel Duinheuvel en Hotel Wilhelmina zijn twee driesterren hotels in Domburg. Duinheuvel ligt direct onderaan de duinen en Wilhelmina ongeveer vijftig meter verder in de straat, achter Duinheuvel. In het hoogseizoen zijn beide hotels (bijna) iedere nacht volgeboekt, maar in het laagseizoen wil de eigenaar van beide hotels wellness toe gaan passen om de bezettingsgraad te verhogen. De onderzoeksvraag hierbij luidt: ‘’Hoe kan wellness een bijdrage leveren aan het verhogen van de bezettingsgraad in het laagseizoen in Strandhotel Duinheuvel en Hotel Wilhelmina?’’
In het theoretisch kader zijn de volgende begrippen aan bod gekomen: wellness, wellnessfaciliteiten, badplaats en bezettingsgraad. Hieruit is naar voren gekomen dat wellness om een betere gezondheid gaat en dat ook ontspanning daarbij een belangrijk onderdeel is. De kust is de ultieme plek om wellness te ondernemen. Gasten willen wellnessfaciliteiten, die gericht zijn op het verbeteren van gezondheid of welzijn. Een zwembad, whirlpool, goede voeding, stoombad en een sauna zijn faciliteiten, die zij zeer op prijs stellen tijdens een verblijf in een hotel. Badplaatsen staan bekend om hun ontspanning en vermaak. Weersonafhankelijke activiteiten zijn van belang om in de toekomst met de verblijfsaccommodatie voldoende gasten aan te kunnen blijven trekken.
Dit toegepaste onderzoek geeft als resultaat een adviesrapport met betrekking tot welke activiteiten er ondernomen moeten worden in het kader van het toepassen van wellness binnen Duinheuvel en Wilhelmina. Voor het beantwoorden van de deelvragen is gebruik gemaakt van een enquête onder bestaande gasten in het hotel, die aan de hand van mailing benaderd zijn. Ook zijn er interviews gedaan met een vijftal professionals in het vakgebied. Daarnaast is gebruik gemaakt van deskresearch door het lezen van verschillende rapporten en boeken over wellness.
Uit de resultaten en discussie is naar voren gekomen dat de professionals praten op een manier, waarbij hun eigen ervaringen een grote rol spelen. Aan de ene kant wordt gezegd dat wellness een totaalbeleving moet zijn, dus dat je als hotel wellness heel goed moet aanpakken met een uitgebreid aanbod. Aan de andere kant stelt men dat het persoonlijke en kleinschalige karakter van belang moet zijn in het aanbieden van wellness en dat samenwerking daarbij een belangrijke rol speelt. Uit het onderzoek blijkt dat een sauna, hammam, (kuur)baden, een zwembad, fitnessmogelijkheden, massages en behandelingen worden gewenst door gasten. Het is belangrijk om een uitgebreid aanbod in het hotel op te nemen. Het ondernemen van wellnessfaciliteiten is vooral een activiteit voor minder goed weer en niet echt voor in het hoogseizoen. Daardoor kan met wellness seizoensverlenging gecreeërd worden.
Aan Duinheuvel en Wilhelmina wordt als aanbeveling gegeven dat zij rekening moeten houden met een groot aanbod in wellnessfaciliteiten, wanneer zij wellness toe gaan passen, omdat gasten op dit gebied niet meer snel tevreden zijn. Ook zal er gekwalificeerd personeel moeten worden aangenomen voor het verlenen van optimale service als de hotels zelf wellness aan gaan bieden. Daarnaast is samenwerking met wellnessbedrijven in de regio, als de investering in wellness voor het hotel zelf te groot is, een aantrekkelijke optie. Nationale en internationale samenwerking met wellnessbedrijven zou van toegevoegde waarde kunnen zijn. Tegenwoordig gaat het niet meer alleen om de wellnessfaciliteiten op zich, maar gasten willen een totaalbeleving. Om een goede keuze te kunnen maken uit deze opties zal als vervolgstap financieel onderzoek moeten worden verricht.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingVitaliteitsmanagement & Toerisme
InstituutScaldis Academy
PartnersStrandhotel Duinheuvel & Hotel Wilhelmina, Domburg
Datum2014-07-01
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk