De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Slimme meter = slimme gebruiker?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Slimme meter = slimme gebruiker?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Zestig procent van het water gebruikt in het huishouden wordt opgewarmd. Ongeveer dertig procent wordt door gas opgewarmd en dertig procent door elektriciteit, denk daarbij aan de wasmachine, vaatwasser of douchen. De opwarming van water zorgt voor CO2 uitstoot en daarmee opwarming van de aarde.
Vanuit de Europese Unie worden eisen gesteld en plannen opgesteld om energie te besparen en te zorgen voor een lagere CO2 uitstoot.
Onderdeel van die plannen en regels is de komst van slimme energiemeters ter vervanging van de traditionele energiemeters. Deze meters kunnen op afstand worden uitgelezen door de energieleverancier waardoor het mogelijk is in plaats van een jaarafrekening te ontvangen, tweemaandelijks een overzicht te ontvangen met de energieverbruiken. Door beter inzicht in het energieverbruik hoopt de overheid mensen bewuster te maken van energieverbruik en daarmee energiebesparing te realiseren.
De slimme meter bevat ook een communicatiepoort (de P1 poort) waar gebruikers een apparaat op aan kunnen sluiten om op deze manier energieverbruik inzichtelijk te maken. Het merendeel van de huidige apparaten die hiervoor beschikbaar zijn richten zich echter vooral op elektriciteit. Dat is jammer want er ligt juist zoveel energie- en waterbesparingspotentie door het combineren van elektriciteit en gas met waterdata.
Vandaar ook de vraag van de opdrachtgever om een proefopstelling te realiseren op basis van de Raspberry Pi welke naast elektriciteit ook gas en waterverbruiken overzichtelijk weergeeft. Op deze manier kunnen gebruikers op een eenvoudige manier zien wat hun grootverbruikers zijn en welke acties zorgen voor een hoge energierekening.
Voor het ontwerptraject is gekozen voor de methode System Development Methodology. Aan de hand van deze methode is het hoofdprobleem opgesplitst in verschillende deelproblemen en zijn de oplossingen hiervoor uiteindelijk aan elkaar geknoopt. Het uiteindelijke resultaat is een eenvoudige energieverbruiksmanager die verbruiken op een overzichtelijke manier weergeeft.
Om meer data te verkrijgen uit de P1 poort is een van de deelvragen uit te zoeken wat er aangepast moet worden om de uitleesfrequentie van gas en water te verhogen naar één keer per vijf minuten in plaats van één keer per uur, wat de huidige standaard is.
Uit onderzoek blijkt dat om de verhoogde uitleesfrequentie mogelijk te maken er aanpassingen gedaan moeten worden aan de firmware van de gas- en watermeters. De meeste efficiente aanpassingen zonder dat de batterijlevensduur in het geding komt zijn het verzenden van een gereduceerd datapakket (behalve om 0:00) en het alleen verzenden van data bij een significant verschil in verbruik. Door deze aanpassingen toe te passen op de firmware wordt het mogelijk de uitleesfrequentie te verhogen zonder de batterijlevensduur dermate te verminderen. Door de verhoogde uitleesfrequentie wordt het mogelijk om verbruiken te koppelen aan bepaalde acties.
Naast het ontwerpen van de proefopstelling is ook onderzoek gedaan naar energiebesparing en hoe dit het best tot stand gebracht kan worden. Hieruit blijkt dat de beste manier om energiebesparing te realiseren is door consumenten goed te informeren voordat ze overladen worden met technologie en pilots en dergelijke. Basiskennis is de fundering van een goede pilot of aankondiging van nieuwe technologie.
Met de ontworpen proefopstelling is bewezen dat er op een eenvoudige manier met open source producten een handige en overzichtelijke energieverbruiksmanager ontworpen kan worden welke gebruikers in staat stelt op een makkelijke manier inzicht te krijgen in hun energieverbruik en daarmee te starten met energie besparen.
Door het project open source te maken of binnenshuis meer onderzoek te doen kan misschien wel dé meest complete en optimale energieverbruiksmanager/bespaarapp ontwikkeld worden. Door onderzoek te doen naar verbruikspatronen van apparaten kunnen grootverbruikers snel gevonden worden en wordt energie besparen steeds makkelijker.
Door een applicatie te ontwikkelen die in staat is aan de hand van het verbruik van de gebruiker advies te geven op zijn energieverbruik is het ook voor mensen zonder verstand ervan eenvoudig om energie te besparen. Het is internationaal aangetoond dat door het toevoegen van een competitief element/wedstrijd de hoogste energiebesparing behaald wordt. Daardoor wordt energie en water besparen toegankelijk en leuk voor iedereen. Energie besparen doe je namelijk samen!

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingEngineering
AfdelingAcademie voor Technologie & Innovatie
Datum2014-01-30
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk