De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Implementatie van maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen Van den Bergh Bouw

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Implementatie van maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen Van den Bergh Bouw

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek is uitgevoerd binnen Van den Bergh Bouw B.V. te Bergen op Zoom. De aanleiding van dit onderzoek is de kans die het managementteam van Van den Bergh Bouw B.V. ziet voor haar organisatie om zich te kunnen onderscheiden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen ten opzichte van haar concurrenten. Om dit te kunnen wil het managementteam eerst dat het maatschappelijk verantwoord ondernemen verankerd raakt in haar organisatie. Het onderzoek is dan ook gebaseerd op de volgende centrale vraag:
In hoeverre kan Van den Bergh Bouw B.V. de uitgangspunten uit haar manifest over maatschappelijk verantwoord ondernemen waarborgen in haar visie, missie en strategie en deze implementeren in de praktijk?

Het managementteam van Van den Bergh Bouw B.V. heeft in 2012 een manifest ondertekend over maatschappelijk verantwoord ondernemen. In deze scriptie is onderzocht hoe de uitgangspunten uit dit manifest in de visie, missie en strategie van Van den Bergh Bouw B.V. gewaarborgd konden worden. Met als doel een advies te kunnen geven over de implementatie hiervan in de praktijk.

Om te komen tot een juist advies is voorafgaand uitgebreid onderzoek gedaan. Gedurende dit onderzoek is er gebruik gemaakt van een survey-onderzoek. Allereerst heeft er een literatuuronderzoek plaatsgevonden. Nadat het theoretisch onderzoek was afgerond, zijn er semigestructureerde interviews afgenomen met alle managementteamleden en enquêtes met alle overige medewerkers van Van den Bergh Bouw B.V.. Dit heeft geleid tot zowel kwantitatieve als kwalitatieve resultaten. Na het analyseren van de resultaten en het theoretisch kader zijn er een aantal aanbevelingen geformuleerd. Zo wordt Van den Bergh Bouw B.V. aangeraden om een MVO-profiel invulling te geven voor haar organisatie. Dit zal leiden tot een concreet uitvoeringsplan voor het verankeren van maatschappelijk verantwoord ondernemen in het bestaande beleid. Om voldoende draagvlak te creëren, moet Van den Bergh Bouw eerst haar visie over maatschappelijk verantwoord ondernemen beter communiceren aan haar medewerkers.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingBedrijfskunde - MER
AfdelingAcademie voor Economie & Management
PartnersVan den Bergh Bouw B.V.
Datum2013-07-04
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk