De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Reduceren statistische druk brandbluswatersystemen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Reduceren statistische druk brandbluswatersystemen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze afstudeeropdracht M697 is uitgevoerd door Ing. J.G.L. Huige ten behoeve van de avond-HTS Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool te Vlissingen. De opdracht is uitgevoerd bij de NV Westerscheldetunnel in de periode van april tot augustus 2007. De praktijkbegeleider was de heer H. van der Pluym. Het onderzoek heeft als doel om de statische druk in het brandblussysteem te verlagen.

Door de grote diepte van de Westerscheldetunnel (-60 m NAP) ontstaat in de hulpposten die zich in het diepste gedeelte van de tunnel bevinden een hoge statische waterdruk. Deze statische druk is zo hoog dat er hierdoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Hierdoor kunnen personen verwondingen oplopen door wegvliegende brandslangen of exploderend blusmateriaal. Om dit probleem op te lossen zijn er tijdens dit onderzoek verschillende mogelijkheden met elkaar vergeleken. Bij het verlagen van de statische druk moet er nog wel worden voldaan aan de andere eisen die aan het brandblussysteem zijn gesteld, zoals voldoende debiet en werkdruk in alle hulpposten in de gehele 6.600 meter lange tunnel.

Het resultaat van dit onderzoek is dat de bestaande brandbluspompen (werkpunt bij H = 85 m en Q = 60 m3/h) vervangen moeten worden door andere pompen (werkpunt bij H = 55 m en Q = 60 m3/h). De statische druk in de diepst gelegen hulpposten wordt hierdoor teruggebracht tot 10,2 bar in plaats van 13,5 bar met de bestaande pompen. Het gevolg van de ingreep is wel dat de werkdruk in de hoogstgelegen hulpposten lager wordt dan de vereiste 4 bar. Deze hulpposten bevinden zich niet in de tunnel maar in de toeritten. Dit zal geen gevaren opleveren bij een mogelijke calamiteit die op deze locatie optreedt.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingWerktuigbouwkunde
InstituutAcademie voor Technologie & Innovatie
PartnersN.V. Westerscheldetunnel
Datum2007-08-08
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk