De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Optimale begeleiding

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Optimale begeleiding

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Mensen met een hulpvraag hebben vaak ondersteuning nodig in de vorm van begeleiding. Om de hulpvraag zo goed mogelijk invulling te kunnen geven moet de begeleiding optimaal zijn.
In dit onderzoek wordt gekeken naar hoe iemand met een hulpvraag, optimaal begeleid kan worden.

Op de Elvis Presleylaan 131 wonen 6 cliënten met een licht verstandelijke handicap, tussen de 13 en 25 jaar. Op de woonvorm is sinds december 2007 een start gemaakt met het begeleiden van cliënten volgens het sociaal competentiemodel. Cliënten van deze woning worden ook begeleid door begeleiders van school, werk en dagbesteding. Na overleg met de organisatie is gekozen om te onderzoeken hoe deze cliënten zo optimaal mogelijk begeleid kunnen worden.
De onderzoeksvraag die in de gehele scriptie centraal staat luidt als volgt:
Op welke wijze kan de begeleiding van cliënten van Stichting Zuidwester, woonachtig aan de Elvis Presleylaan 131, geoptimaliseerd worden?
Het doel van dit onderzoek is om te beschrijven hoe de begeleiding van cliënten geoptimaliseerd kan worden. Met behulp van een adviserend onderzoek, is een antwoord gezocht op de onderzoeksvraag. Aan de hand van vragenlijsten is informatie verzameld bij begeleiders die op de woonvorm de cliënt begeleiden en bij begeleiders die op school, werk en dagbesteding de cliënt begeleiden.

Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat begeleiders die de cliënten buitenom de woonvorm begeleiden, ook wel externe begeleiders genoemd, niet op de hoogte zijn van de persoonlijke leerdoelen, begeleidingsstijl en stemming-signaleringsplan van de cliënt. De begeleiders binnen de woonvorm, de interne begeleiders, hebben deze zorgplannen opgesteld en zijn dus wel bekend met de persoonlijke leerdoelen, begeleidingsstijl en stemming-signaleringsplan van de cliënt.
De communicatie tussen de interne en externe begeleiders wordt niet optimaal benut. De kwaliteit en de frequentie van het contact tussen de begeleiders is laag.

Om de begeleiding van deze cliënten te optimaliseren is aanbevolen dat externe begeleiders op de hoogte gebracht moeten worden van de persoonlijke leerdoelen, de begeleidingsstijl en het stemming-signaleringsplan, voor zoverre de privacy dat toelaat.
Ook is aanbevolen om de frequentie van contact en de kwaliteit van het contact te verhogen. Door duidelijke afspraken over communicatie, een vast moment voor contactlegging en de cliënt centraal zetten tijdens de communicatie in plaats van praktische zaken, kan helpen om de begeleiding van deze cliënten te optimaliseren

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingSocial Work
InstituutAcademie voor Zorg & Welzijn
PartnersStichting Zuidwester, Goes
Datum2008-06-18
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk