De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Systeemontwerp voor Warmteterugwinning uit de Tail Gassen van FTD-2 en 3

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Systeemontwerp voor Warmteterugwinning uit de Tail Gassen van FTD-2 en 3

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Philip Morris Holland beschikt over systemen voor het drogen van vochtig tabak. Twee van deze systemen, genaamd Flash Tower Dryer-2 en 3, werken met heet procesgas voor het verdampen van water uit de tabak. De verwarming van dit procesgas wordt verzorgd door een op aardgas gestookte brander. De FTD-2 en 3 systemen zijn onderzocht op de mogelijkheden voor het verlagen van de bedrijfskosten, of kortweg kostenbesparingen.

Door gebruik te maken van een theoretisch model is er een vergelijking gemaakt met de praktijk om te evalueren of de systemen functioneren zoals behoren. Het opgestelde statische model is 9,06% zuiniger dan in de praktijk is waargenomen. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de systemen goed functioneren. Gezien in het theoretisch model niet alle verliezen meegenomen zijn, zoals bv. stralingsverliezen, zal er in de praktijk een kleiner verschil ontstaan in dit percentage.

Door het bevestigen van de juiste werking van de systemen is er vervolgens gekeken naar mogelijke warmteterugwinning uit zowel rookgassen als de Tail Gas vanuit de FTD’s. Uit berekeningen bleek dat het vermogen van warmteterugwinning aan de rookgaszijde zeer beperkt was, ca. 51kW per FTD zonder rookgascondensatie, ca. 105kW met rookgascondensatie, terwijl dit bij de Tail Gas zijde ca. 599kW per FTD bedraagt. Hierdoor is de keuze gevallen voor het terugwinnen van warmte uit het Tail Gas.

De warmte uit het Tail Gas wordt benut om het voedingswater voor te verwarmen voordat deze het centrale ketelhuis ingaat. Hierdoor wordt het gasverbruik bij de ketels verminderd voor de productie van stoom. Tevens wordt hierdoor de CO2-uitstoot ook verminderd, waardoor er een secundaire besparing ontstaat aan emissie-kosten.

De totaal realiseerbare besparingen voor beide FTD’s bedragen € 194.200 per jaar.

De installatiekosten zijn geraamd op € 230.000,00

Hierdoor valt de Return of Investment op 1,18 jaar.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingEngineering/ Energie- & Procestechnologie (AOT)
AfdelingDe Ruyter Academie
PartnersWolter en Dros (regio Zuid-West)
Datum2014-08-29
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk