De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Herontwerp 'Futsal' hal Axel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Herontwerp 'Futsal' hal Axel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

bestaande Sporthal " 't Sportuus " Axel is in 1982 gebouwd, waardoor het niet meer aan de
huidige eisen voldoet. Het gebouw heeft maar weinig uitstraling naar de wijk toe en heeft meer weg
van een grote schuur. Als onderzoek is er gekozen om een herontwerp van de sporthal te maken,
alleen voor de functie zaalvoetbal. Hierdoor kan de sporthal zich op één functie specialiseren. De
naam van het project wordt 'Futsal' hal Axel, want zaalvoetbal wordt internationaal 'Futsal'
genoemd. De hoofdvraag van het rapport is: Wat is er nodig om voor de gebruikers een succesvol
herontwerp te maken van de sporthal in Axel?
Uit de plananalyse van de sporthal wordt opgemaakt dat een skeletconstructie wordt toegepast en
dat een duidelijke verkeersroute aanwezig moet zijn. Om het gebouw heen moeten meer
parkeervoorzieningen worden toegepast, zodat de bereikbaarheid beter wordt. Doordat de
bestaande sporthal niet efficiënt is ingericht, is er voor gekozen om de verkeersroute eenvoudig te
houden. Dit gebeurt door een grote en brede entree te creëren met een vide. De voorgevel wordt
uitgevoerd in een vliesgevel om zo meer uitstraling te geven aan de wijk. In het herontwerp moet er
een verschil komen tussen de looproute van de sporters en van de toeschouwers. Daarom wordt er
gekozen om de kleedkamers onder de tribune te plaatsen. Om vanaf de tribune goed zicht op het
veld te houden, worden de kleedkamers gedeeltelijk in een kelderbak toegepast. De tribune is vanaf
de eerste verdieping te bereiken. De zaalvoetbalruimte, tribune en entree worden toegepast in één
hal. In een blok tegen kopse zijde van de hal, komen de kantine en kantoren. Hierdoor is vanuit de
kantine het zaalvoetbalveld te bezichtigen door een glaswand.
Belangrijke conclusies van de 'Futsal' hal zijn gemaakt over de constructie, geluid en klimaatsysteem.
Uit onderzoek is gebleken dat één gehele constructie het best toepasbaar is over de voetbalzaal en
de entree, omdat dit goedkoper is in verband met bouwtechnische oplossingen en het meer
ontwerpvrijheid geeft. Als klimaatsysteem wordt er een constant volume systeem toegepast met een
gebalanceerd ventilatiesysteem en vloerverwarming, wat een lage temperatuur verwarming is. Het
voordeel hiervan is dat de zaalvoetbalhal maar beperkt verwarmd dient te worden. Het gedeelte met
de kantine en kantoren is lager dan de zaalvoetbalhal, wat daardoor sneller op de gewenste
temperatuur is. De akoestiek in de hal wordt opgelost met een absorberend plafond, omdat de
wanden balvast moeten zijn en dus een harde ondergrond hebben, wat weinig geluid absorbeert.
Met deze toepassingen wordt de 'Futsal' hal voor de gebruikers een succesvol herontwerp.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingBouwkunde
InstituutAcademie voor Technologie & Innovatie
PartnersHZ University of Applied Sciences, Vlissingen
Gepubliceerd in
Datum2012-08-31
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk