De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Van het gouden huis naar het glazen huis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Van het gouden huis naar het glazen huis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Voor het afstuderen voor de opleiding bachelor boukunde afstudeerrichting architectuur aan de Hogeschool Zeeland te Vlissingen, wordt er van de student verwacht een utiliteits gebouw uittewerken tot een compleetplan.

De gekozen ontwerp is het Gouden Huis die is gesitueerd in Houten. Het betaande ontwerp heeft als functie cafetaria/lucnhroom met daarbij vergaderzallen.
Aan de hand van de schetsontwerp en een bezoek aan het gebouw in Houten is er een analyse gemaakt van het bestaande ontwerp. De conclusies van de analyse kaderd het verder verloop van de uitwerking. In de PvA zijn de conclusies omgezet in vragen.

Het project kende veel aanpassingen, de grootste aanpassing was de gehele vorm in een meer symetrische vorm. Door deze aanpassing was er bij de uitwerking een betere samenhang tussen de verschillende bouwelementen. Het gebouw wordt uitgevoerd in staal met als kern beton. De constructie van het ontwerp gezien de grote was complex. De stabiliteit van het gebouw vergt veel voorzieningen.

De vliesgevel van het gebouw is uitgevoerd in hout en gekopeld aan de stalenconstructie.
De bouwfysica van het gebouw wordt als mogelijk door natuurlijke verloop verzorgt. Het gebouw heeft daardoor een gunstige EPU.

Als slot is er een haalbaarheid onderzocht van wat de geschatte kosten zijn voor de vliesgevel, en welke duurzame en werkelijke invloeden er zijn om het project te realiseren.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingBouwkunde
InstituutAcademie voor Technologie & Innovatie
PartnersArchitectenbureau Abbink en de Haas, Houten
Datum2011-02-23
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk