De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Bedrijfsopvolging door studenten?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Bedrijfsopvolging door studenten?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het komt steeds vaker in de media naar voren dat het moeilijk wordt voor een ondernemer om een opvolger voor zijn bedrijf te vinden. Jaarlijks moeten zo'n 18.000 ondernemers in Nederland een keuze maken over bedrijfsopvolging en dit aantal zal de komende jaren alleen maar stijgen doordat de 'babyboom'-generatie met pensioen wil gaan.
Het lectoraat Ondernemen en Innoveren van Hogeschool Zeeland wilde onderzoek laten doen naar de vraag of het zinvol is om studenten en ondernemers aan elkaar te koppelen, zodat de problemen die ontstaan op het gebied van opvolging mogelijk opgelost kunnen worden. De onderzoeksvraag van deze scriptie is dan ook:
'In hoeverre is de opvolgingsproblematiek van bedrijven binnen het MKB in Zeeland op te lossen door in ondernemerschap geïnteresseerde HBO-afgestudeerden met deze MKB-bedrijven in contact te brengen?'
Door middel van categorisatie van de problemen die op dit moment bekend zijn bij bedrijfsopvolging, en diepte-interviews met experts, ondernemers en studenten zal een antwoord op deze vraag worden gegeven.

Van de ruim 21.000 bedrijven in Zeeland zullen er de komende 5 jaar 2000 op zoek gaan naar een opvolger. Van deze 2000 bedrijven zijn er ongeveer 35-40 die functioneren op HBO-niveau en nog geen zicht hebben op een opvolger. Deze bedrijven zijn mogelijk geschikt om door studenten overgenomen te worden. Uit het praktijkonderzoek is gebleken dat zowel de experts, de ondernemers als de studenten twee grote struikelblokken in het traject zien. Dit zijn het missen van ervaring en het financiële aspect. Het voordeel van bedrijfsovername is echter wel dat het bedrijf blijft bestaan en dat de nieuwe ondernemer niet bij nul hoeft te beginnen om een bedrijf op te starten.

De mogelijkheid om studenten en ondernemers met elkaar in contact te brengen is zeker een oplossing voor het probleem dat de komende jaren zal ontstaan. Het is echter niet dé oplossing. Niet elke student is geschikt om een bedrijf over te nemen en niet elk bedrijf is geschikt om te worden overgenomen door een student. Maar ondernemers die hun bedrijf niet willen sluiten en geen opvolger kunnen vinden binnen de familie, het bedrijf of extern zullen zeker de kans niet voorbij laten gaan om op deze manier toch nog het bedrijf te kunnen laten voortbestaan.
Als door een onafhankelijke partij zowel de ondernemers als de studenten kunnen worden gekoppeld in Zeeland, dit kan in een traject van 1 tot 5 jaar, wordt mogelijk het eerst bemiddelingsbureau in Nederland op dit gebied gestart!

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingBedrijfskunde - MER
AfdelingAcademie voor Economie & Management
PartnersHogeschool Zeeland, Lectoraat ondernemen en innoveren
Datum2006-06-30
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk