De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderzoek en toepassen S88 norm toegepast op een chipslijn

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Onderzoek en toepassen S88 norm toegepast op een chipslijn

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In deze scriptie wordt de praktische toepassing van de S88 norm op een productieproces besproken. De S88 is opgesteld door The Instrumentation Systems and Automation society (ISA). De Engelstalige standaard bied een set modellen en termen om een batchproces (een productieproces waarbij per partij (batch) geproduceerd wordt) te beschrijven. In dit verslag wordt deze standaard in het Nederlands uitgelegd en toegepast op een chipslijn. De chipslijn wordt bestuurd door een aantal systemen en technieken, zoals Iscada (een SCADA systeem geschreven door Progmatic voor Apple computers) en een Siemens PLC. Deze 2 systemen zijn bekeken op hun S88-functionaliteit.
Tijdens het programmeren is gebleken dat de S88 norm goed toe te passen is bij een Siemens PLC, omdat deze PLC de mogelijkheid biedt om verschillende functieblokken en datablokken aan te maken. Door deze functionaliteit kan de S88 indeling zo ongeveer 1 op 1 gekopieerd worden in de PLC. Hierdoor is de S88 structuur gelijk zichtbaar in de PLC. Deze functieblokken bieden ook de mogelijkheid geschreven software te hergebruiken, waardoor tijd winst gemaakt kan worden. Vooral is het hergebruik van software goed toe te passen op het laagste niveau van de S88 norm.
Doordat er verschillende datablokken in de PLC aangemaakt zijn, is de S88 structuur ook gelijk zichtbaar in het Iscada systeem. Als het PLC programma gekoppeld wordt met het Iscada systeem, worden de datablokken van de PLC ingeladen, waardoor hier gelijk de S88 structuur terugkomt. Doordat de datastructuur overal het zelfde is, kunnen er nu in Iscada standaard objecten aangemaakt worden en hergebruikt worden omdat hier een prefix (voorvoegsel) ingesteld kan worden.
De toepassing van de S88 norm op het productieproces dat in dit verslag beschreven is, heeft geresulteerd in duidelijke software-functieblokken waardoor een gestructureerd besturingsprogramma is ontstaan en het toepassen van Iscada vereenvoudigd wordt door het gebruik te kunnen maken van standaardobjecten.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingElektrotechniek
AfdelingAcademie voor Technologie & Innovatie
PartnerProgmatic, Steenbergen
Datum2013-07-05
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk