De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Complementaire zorg in de thuiszorg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Complementaire zorg in de thuiszorg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze scriptie bevat een kwantitatief surveyonderzoek met als onderwerp: Complementaire zorg in de thuiszorg, dat landelijk is verricht binnen de thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland.
De gehele organisatie Buurtzorg Nederland bestaat uit 229 teams verspreid over Nederland waar 2430 verpleegkundigen en verzorgenden werkzaam zijn.
Het onderzoek werd landelijk opgezet d.m.v. enquêtes.
De onderzoeksvraag luidt als volgt:
In welke mate zijn verzorgenden en verpleegkundigen van Buurtzorg Nederland bekend met complementaire zorg en willen zij deze zorg gaan bieden.
Na data-analyse, met behulp van het statische computerprogramma SPSS 17.0, is deze onderzoeksvraag beantwoord. Om het onderzoek aan te vullen is er door de onderzoeker voor gekozen om de palliatieve zorg bij de complementaire zorg te betrekken.
Aan dit onderzoek hebben 337 respondenten van de 2430 verzorgenden en verpleegkundigen werkzaam bij Buurtzorg Nederland deelgenomen.
De conclusie die is voortgekomen uit de resultaten van het onderzoek laat zien dat de medewerkers van Buurtzorg Nederland wel bekend zijn met het onderwerp maar niet voldoende kennis bezitten en geschoold zijn om complementaire zorg toe te passen. Zij zijn echter wel bereid scholingen te volgen en de interesse naar het onderwerp is aanwezig. In west- Nederland is de interesse echter wel groter dan in het noorden van Nederland.

Op basis van de resultaten, de discussie en de conclusie worden als laatste aanbevelingen gedaan. Een aantal aanbevelingen vanuit dit onderzoek zijn: dat complementaire zorg meer bekendheid moet krijgen onder de medewerkers; basiskennis en scholing onder de aandacht gebracht wordt via het Buurtzorgweb of intervisiemomenten.
Innovaties dienen bijvoorbeeld via publicaties op het Buurtzorgweb te verschijnen en ingebracht te worden in de teams. Landelijk vervolgonderzoek wordt onder andere aanbevolen door de onderzoeker.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingVerpleegkunde
InstituutAcademie voor Zorg & Welzijn
PartnersBuurtzorg Nederland, Almelo
Datum2011-02-14
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk