De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Welke aspecten van duurzame inzetbaarheid leiden tot betrokken medewerkers binnen Graphic Packaging International?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Welke aspecten van duurzame inzetbaarheid leiden tot betrokken medewerkers binnen Graphic Packaging International?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Momenteel heerst in de regio waar Graphic Packaging International is gevestigd een werkloosheid percentage van 7,7%. De banen zijn schaars en mensen grijpen iedere mogelijkheid aan om aan het werk te komen. Openstaande vacatures worden snel ingevuld wat betekent dat Graphic Packaging International zich geen zorgen hoeft te maken of deze plaatsen wel opgevuld kunnen worden. Er wordt weinig aandacht besteed aan de organisatiebetrokkenheid van de medewerker. Graphic Packaging International is zich er van bewust dat wanneer de arbeidsmarkt aantrekt de medewerkers de organisatie zullen verlaten. Zij zullen op zoek gaan naar een organisatie waar zij meer motivatie en uitdaging uit kunnen halen.

Medewerkers worden op dit moment niet gezien als het grote kapitaal maar eerder een middel om het resultaat te bereiken. Dat resultaat heeft te maken met zoveel mogelijk output realiseren. Ondertussen geven de medewerkers signalen af dat zij het moeilijk krijgen met het volmaken van de arbeidstijden en de dat zij meer uitdaging in hun werk willen zien. Mede door deze ontwikkelingen merkt Graphic Packaging International dat er actie ondernomen moet worden. Zij willen door deze ontwikkelingen hun medewerkers binden aan het bedrijf door het inzetten van aspecten van duurzame inzetbaarheid. Wanneer Graphic Packaging International hier niet op inspeelt is de kans groot dat medewerkers op termijn zullen vertrekken. Ook kan het leiden tot hogere kosten, productieverlies, toenemen en langer durend ziekteverzuim, verouderde kennis of kennis die verdwijnt.

Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek wilt Graphic Packaging International medewerkers gedurende hun loopbaan gezond, gemotiveerd en betrokken houden bij de organisatie. Met dit onderzoek moet input ontvangen worden voor een praktisch inzetbaar beleidsstuk. Ook zal er antwoord worden gegeven op de hoofdvraag: ‘Welke aspecten van duurzame inzetbaarheid leiden tot betrokken medewerkers binnen Graphic Packaging International?’.

Voor het onderzoek is er gebruik gemaakt van zowel kwantitatieve- als kwalitatieve data- verzamelingsmethoden. Het kwantitatieve onderzoek is uitgezet onder 212 productiemedewerkers. Het kwalitatieve onderzoek is gehouden onder de leidinggevenden van de productie afdelingen.

Uit de resultaten is gebleken dat de medewerkers vooral te leiden hebben onder een te hoge werkdruk. Hier zijn de meeste resultaten op terug te leiden. Zo komt naar voren dat medewerkers last hebben van lichamelijke klachten door het werk, er meer waardering en erkenning gegeven moet worden, er meer opleidingsmogelijkheden gecreëerd moeten worden en dat Graphic Packaging International een gezonde levensstijl moet stimuleren onder hun medewerkers. Wanneer er actie ondernomen wordt op bovenstaande resultaten zal er meer organisatiebetrokkenheid ontstaan bij de medewerkers.

Als kanttekening naar het onderzoek kan de vraag gesteld worden waarom er geen interviews zijn gehouden met de medewerkers. Hiermee zijn niet de achterliggende gedachten vanuit het kwantitatief onderzoek getest. Als aanvulling op dit onderzoek zou de organisatie de elementen kunnen onderzoeken die in het kwantitatief onderzoek naar voren zijn gekomen. Ook zou er extra onderzoek gedaan kunnen worden naar de beleving van een hoge werkdruk onder de medewerkers.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingHuman Resource Management
InstituutAcademie voor Economie & Management
PartnersGraphic Packaging International
Datum2015-08-31
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk