De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Structuur en autisme

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Structuur en autisme

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek gaat op zoek naar ervaringen van de bewoners en begeleiders van woonzorgboerderij de Goede Zorg met het bieden en geboden krijgen van een flexibele structuur. Woonzorgboerderij de Goede Zorg is een zorginitiatief in Ooltgensplaat, waar jongeren met autisme, in de leeftijd van vijftien tot zevenentwintig jaar, wonen en werken. In tegenstelling tot veel andere organisaties voor mensen met autisme, bieden de begeleiders een flexibele structuur aan mensen met autisme. Ook wordt er geen gebruikt gemaakt van structuurbiedende hulpmiddelen zoals takenlijsten, dagprogramma’s en pictogrammen.

Het doel van dit onderzoek is het verkrijgen van nieuwe inzichten met betrekking tot het bieden van structuur aan mensen met autisme en het bevorderen van de flexibiliteit van mensen met autisme. In dit onderzoek is antwoord gegeven op de volgende onderzoeksvraag: ‘’Wat zijn de ervaringen van de bewoners en de begeleiders van woonzorgboerderij de Goede Zorg met het bieden en geboden krijgen van een flexibele structuur, met als doel om de flexibiliteit van de bewoners te vergroten?’’ Deze vraag is beantwoord door middel van zes deelvragen, die zijn beantwoord aan de hand van de resultaten van zes interviews met de bewoners met autisme van woonzorgboerderij de Goede Zorg en zes interviews met de begeleiders van deze bewoners.

Het antwoord op de onderzoeksvraag houdt in dat de ervaringen van de bewoners en begeleiders, met het bieden en geboden krijgen van een flexibele structuur, positief zijn. Zowel de begeleiders als de bewoners ervaren de flexibiliteit in de geboden structuur en ervaren dat de flexibiliteit van de bewoners ook daadwerkelijk wordt vergroot door de flexibele structuur.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingSocial Work
AfdelingAcademie voor Zorg & Welzijn
PartnersWoonzorgboerderij de Goede Zorg
Datum2015-06-24
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk