De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Klein in een groot jasje

Verwachtingen van ouders met betrekking tot een nul tot twaalf jaar groep

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Klein in een groot jasje

Verwachtingen van ouders met betrekking tot een nul tot twaalf jaar groep

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze scriptie is een verslag van een kwalitatief onderzoek naar verwachtingen en meningen van ouders van kinderdagverblijf Zeester over een nul tot twaalf jaar groep. De onderzoeker heeft gekozen voor dit onderwerp omdat er een flinke vraaguitval is binnen de Kinderopvang. Door de vraaguitval is het op sommige locaties van Kinderopvang Walcheren niet meer mogelijk om gescheiden opvang te bieden aan kinderen van nul tot vier jaar en kinderen van vier tot twaalf jaar. Als Kinderopvang Walcheren opvang wilt blijven bieden dan zullen er nul tot twaalf jaar groepen gestart worden. Daarom wilde Kinderopvang Walcheren weten wat de verwachtingen en meningen van ouders zijn over een nul tot twaalf jaar groep. Om dit te onderzoeken zijn de volgende hoofd- en deelvragen onderzocht
Centrale onderzoeksvraag:
Op welke wijze kan Kinderopvang Walcheren tegemoet komen aan de verwachtingen die ouders hebben van een 0 tot 12 jaar groep?
Deelvragen:
1. Wat zien ouders van kinderen tussen 0 en 4 jaar als voor- en nadelen van een 0 tot 12 jaar groep?
2. Wat zien ouders van kinderen tussen 4 en 12 jaar als voor- en nadelen van een 0 tot 12 jaar groep?
3. Wat voor activiteiten verwachten ouders van de pedagogische medewerkers op een 0 tot 12 jaar groep?
4. Wat verwachten ouders van de inrichting en veiligheid van een 0 tot 12 jaar groep?
5. Wat verwachten ouders van de communicatie met de pedagogische medewerker van een 0 tot 12 jaar groep?

Om antwoord te kunnen geven op deze vragen heeft de onderzoeker literatuuronderzoek gedaan met betrekking tot onder andere de volgende onderwerpen; communicatie, veligheid, ontwikkeling van het kind, pedagogische medewerker, inrichting van ruimten. Daarna heeft de onderzoeker 6 ouders geinterviewd. Drie ouders met kinderen van nul tot vier jaar en drie ouders met kinderen van vier tot twaalf jaar. Naast de ouders heeft de onderzoeker ook twee pedagogsiche medewerkers van Kinderopvang Bevelande geinterviewd die werkzaam zijn op een nul tot twaalf jaar groep. hierdoor heeft de onderzoeker vanuit verschillende perspectieven het onderzoeksvraag kunnen bekijken.
Vanuit de analyse kwam naar voren dat ouders vooral verwachten dat het kind zich veilig en vertrouwd voelt op een groep. Daarnaast verwachten ouders dat de ruimten het toelaat dat het kind vrij kan spelen en bewegen. Ook wordt er verwacht dat zowel de ruimten als de activiteiten leeftijdsgericht zijn.
De onderzoeker heeft praktische aanbevelingen gedaan die makkelijk uitvoerbaar zijn voor Kinderopvang Walcheren. Deze zijn gericht op het geven van een goed beeld van een nul tot twaalf jaar groep en het tegemoet komen aan de verwachtingen die ouders hebben.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingSocial Work
InstituutAcademie voor Zorg & Welzijn
PartnersKinderopvang Walcheren
Datum2014-09-10
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk