De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ervaringen van verpleegkundigen in het St. Jans Hospice De Casembroot te Middelburg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ervaringen van verpleegkundigen in het St. Jans Hospice De Casembroot te Middelburg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het doel van dit onderzoek is inzicht te verschaffen in de ervaringen van verpleegkundigen in St. Jans Hospice De Casembroot en hoe zij deze ervaringen verwerken.
Allereerst is een uitgebreide literatuurstudie gedaan. Aan de hand van de literatuur is de situatie in het St. Jans Hospice De Casembroot beschreven. Tevens is de gevonden literatuur voor een groot deel de basis geweest voor de gebruikte topiclijst.
Aan de hand van deze topiclijst zijn vier semi-gestructureerde interviews gehouden met verpleegkundigen. Deze interviews zijn - met hun toestemming - opgenomen en letterlijk uitgetypt. De gegevens uit deze interviews zijn op een kwalitatieve manier geanalyseerd.
De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek zijn dat de verpleegkundigen hun werk als positief ervaren. Ze zijn van mening dat ze goede zorg leveren en halen op die manier voldoening uit hun werk. Toch zijn er ook wel situaties die door de respondenten als moeilijk worden gezien. De belangrijkste hiervan is wanneer de respondenten een bepaalde onmacht voelen.
De respondenten zorgen ervoor dat zij deze situaties kunnen verwerken door onder andere bewust een professionele afstand te houden. Praten over situaties die ze meegemaakt hebben wordt zeer belangrijk gevonden.
Ook de scheiding tussen werk en privé is belangrijk. Daarom is het voor hen van belang dat de mogelijkheid er is om in hun werkuren tijd vrij te maken voor scholing, intervisie en teamgesprekken.
Veel van de manieren waarop de verpleegkundigen hun ervaringen verwerken komt overeen met de literatuur. Ook de maatregelen die de werkgever treft zijn overeenkomstig de bevindingen uit de literatuurstudie. De verpleegkundigen zijn tevreden over de voorwaarden die de werkgever schept. Derhalve wordt aanbevolen deze maatregelen zo te houden.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingVerpleegkunde
AfdelingAcademie voor Zorg & Welzijn
PartnersZorgstroom
Datum2008-06-18
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk