De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het muzikale schrift

over het integreren van muziek en voorbereidend schrijven

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het muzikale schrift

over het integreren van muziek en voorbereidend schrijven

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Schrijfonderwijs wordt op scholen vaak als een verplicht onderdeel gezien, maar echt boeiend en uitdagend wordt het maar door weinig leerkrachten gevonden.
Ik heb onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om in groep 1-2 muziek en schrijven te integreren om zo voor boeiende en uitdagende lessen te zorgen.
Tijdens het onderzoek kwam ik in de literatuur twee verschillende visies op schrijfonderwijs tegen. De oude visie, de motorisch-ritmische visie, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van muziek, en de nieuwe visie, de grafo-cognitieve visie. Ik heb onderzocht of het mogelijk is om deze laatste visie te combineren met muziek.
Naar mijn idee is het mogelijk om de nieuwe visie te combineren met muziek. Doordat de methode, gericht op de nieuwe visie, meer aandacht besteedt aan specifieke schrijfvaardigheid is het wel zo dat muziek hier op een andere manier ingezet moet worden.
Muziek kan gebruikt worden als inleiding om kinderen bij de les te betrekken, maar zal dan geen invloed hebben op de werkelijke schrijfvaardigheid. Voor een klein deel van de vaardigheden die geleerd moeten worden in de groepen 1-2, kan muziek ook ingezet worden om de activiteit te begeleiden en meer betekenis te geven.
Daarnaast kan muziek ingezet worden om het sociaal gedrag te verbeteren, de schoolprestaties te bevorderen, de intelligentie te stimuleren en de concentratieproblemen te verminderen. Vaardigheden die kinderen in moeten zetten bij alle vakken, dus ook bij het schrijven.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingLeraar Basisonderwijs
AfdelingAcademie voor Educatie & Pedagogiek
PartnersHZ University of Applied Sciences, Vlissingen
Datum2012-06-25
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk