De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Inrichten Enterprise Architect bij Zeeland Seaports: onderzoek naar de samenhang van functionaliteit en informatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Inrichten Enterprise Architect bij Zeeland Seaports: onderzoek naar de samenhang van functionaliteit en informatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit document wordt er antwoord gegeven op de vraag: "Hoe kan Enterprise Architect zo ingericht worden, dat op basis hiervan best-practices opgesteld kunnen worden waarmee Zeeland Seaports de tool op een voor hen gebruiksvriendelijke manier kan gebruiken en beheren?".
Om tot dit antwoord te komen zijn er meerdere deelvragen opgesteld. Voor het beantwoorden van deze deelvragen zijn er verschillende methodieken toegepast om uiteindelijk te kunnen onderzoeken, analyseren en de resultaten hier uit te valideren.

Om meer kennis over de opdracht op te doen is er als eerste stap een literatuurstudie uitgevoerd. Hier in is onderzoek gedaan naar de tool zelf, het modelleren en analyseren in de tool, en het inrichten, gebruiken en beheren van de tool.

De tweede stap is het inventariseren van de huidige situatie om de opdracht te verduidelijken. Al snel was gebleken dat het onderzoek in twee deelonderzoeken opgesplitst moest worden, namelijk voor de Administratieve Organisatie en voor ICT. Er is onderzoek gedaan naar de modellen die gebruik worden door de organisatie en welke uitdagingen die hier bij horen.

De derde stap is het opstellen van de requirements voor elk geïnventariseerd model. Om dit te realiseren is er een 'stickynote' sessie georganiseerd met de betrokkenen bij het project.

De vierde stap is het analyseren van de gegevens uit het onderzoek. Uiteindelijk moet er een ontwerp komen dat gebruikt kan worden voor het inrichten van Enterprise Architect. Om Enterprise Architect beter te leren kennen zijn er concept modellen opgesteld op basis van de eerder geïnventariseerde modellen.

De vijfde stap is het analyseren van de verschillende gewenste functionaliteiten van de tool. De functionaliteiten worden vergeleken met de requirements om zo een overzicht te creëren of de requirements wel gerealiseerd kunnen worden.

De laatste stap is het opzetten van een ontwerp op basis van de eerder opgestelde conceptuele modellen. Met behulp van input van de betrokkenen is er een concept ontwerp tot stand gekomen. Omdat er hier en daar nog niet alles geheel duidelijk was, zijn er een aantal overwegingen opgezet met daarbij een voorkeur en advies waarom de voorkeur gevolgd moet worden.

Tot slot is het definitieve ontwerp opgezet en geïmplementeerd in Enterprise Architect. Daarbij zijn er nog wat externe functionaliteiten toegepast om aan de eisen te kunnen voldoen. Er is een prototype opgezet om te kunnen valideren of het eindproduct voldoet aan alle eisen en om de toekomstige gebruikers al te laten werken met Enterprise Architect.

Op basis van de resultaten kan er geconcludeerd worden dat door het gebruik van verschillende methodieken het gewenste resultaat behaald is. Met de tool is het mogelijk om hetzelfde te modelleren als voorheen mogelijk was. Waar de samenhang ontbrak, is dit aangevuld door Enterprise Architect. De uitbreidbaarheid van de tool kan ook nog eens nuttig zijn in de toekomst. Ik adviseer daarom ook om de tool aan te vullen met diagrammen en andere informatie, gebruik te maken van de functionaliteiten en hiermee experimenteren, en maak vooral gebruik van de analyse mogelijkheden waarmee de kracht van de tool het beste naar voren komt.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingBusiness IT & Management
AfdelingAcademie voor Technologie & Innovatie
PartnersZeeland Seaports N.V., Terneuzen
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk