De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Afstudeervariant architectuur

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Afstudeervariant architectuur

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het doel van mijn afstudeerproject is het zoveel mogelijk standaardiseren van het gekozen project en toepassen van de IFD methoden waar mogelijk.
Het gekozen project betreft het kantoorgebouw van DRV te Middelburg dit is ontworpen door Adcom 200o architecten te Rotterdam.
Voor het project heb ik getracht alle aspecten vooraf mee te nemen en alles op elkaar af te stemmen. Ook zoveel mogelijk standariseren, van materiaal tot maatvoering is erg belangrijk.
Het (her)ontwerp van de plattegrond heeft geresulteerd tot een maatvoering die veelvoudige is van de gekozen materialen. Indeling is intern vrijgehouden op sanitaire blok en trap na, de IFD gedacht komt hier in terug (flexibel) De hoofddraagconstructie is staal, om aan de eisen van brandwerendheid voor dit project te kunnen voldoen is er brandwerende verf op deze constructie gebruikt om aan de gestelde
eisen wordt voldaan.
Om de stabiliteit van het gebouw te waarborgen worden er windverbanden toegepast. De vloeren, uitgevoerd in taalplaatbetonvloer, werken als schijven. Dit zal een samenwerking
vormen met het staalskelet & windverbanden.
De gevel is aan de interne functie aangepast. Het gevelwerk in het ontwerp bestaat uit tweedelen, de thermische schil wordt uitgevoerd als aluminiumvliesgevel met helderglas, bij vloerstroken gemêleerd.
Het gevelsysteem strook ook met de gedachte van de IFD methode.
De façade, tweede gevel, bestaat uit stalenbuis profielen met open glazenlamellen. Deze heeft naast het functionele functie ook een architectonische functie.
De EPC eis wordt voldaan door het toepassen van zeer hoogwaardig glas. Het klimaatsysteem is een dichtsysteem, verwarming en koeling in de vloer & mechanische aan en afvoer voor een optiemaal klimaat in het gebouw.
In dit eindverslag wordt de uitwerking, gekozen systemen en materialen gemotiveerd wat heeft geresulteerd in de eindproducten (tekenwerk, eindverslag).
Het door mij gerealiseerde ontwerp voldoet in grote lijnen aan wat ik bij aanvang van dit project wilden bereiken. De toepassing van de IFD methode en het vereenvoudigen van de detaillering is naar mijn tevredenheid voltooid.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingBouwkunde
AfdelingAcademie voor Technologie & Innovatie
PartnersHogeschool Zeeland, Vlissingen
Datum2009-08-25
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk