De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Stageplaatsen langs de Cold Water Coast

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Stageplaatsen langs de Cold Water Coast

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek heeft twee opdrachtgevers: TWZ/Stagebureau HZ en de opleiding Vitaliteitsmanagement & Toerisme. TWZ is een dochterorganisatie van HZ University of Applied Sciences. Zij verzorgt banen en stageplaatsen voor studenten en net afgestudeerden. De opleiding leidt studenten op tot leidinggevenden binnen de sectoren toerisme, wellness, gezondheid, vrije tijd en sport.
Beiden zouden graag meer stageplaatsen langs de Cold Water Coast willen bieden aan de studenten van Vitaliteitsmanagement & Toerisme. Dit onderzoek gaat over het werven van stageplaatsen in Europa met behulp van een scan waarin de voorwaarden staan beschreven waar een bedrijf aan moet voldoen. Op deze manier kunnen kwalitatieve stagebedrijven geselecteerd worden voor de komende afstudeerders. Mogelijk kan er een basis ontstaan van een contactenlijst met bedrijven in heel Europa.
Het onderzoek is onderverdeeld in verschillende stappen. Het vooronderzoek naar de verwachtingen van het stage lopen is gehouden onder drie partijen: de opleiding Vitaliteitsmanagement & Toerisme, de studenten van de opleiding en bedrijven die binnen de sectoren toerisme, wellness en vrije tijd vallen. De respons van de derdejaarsstudenten was onder de maat, na meerdere pogingen om de respons te verhogen is het uiteindelijk gelukt om het percentage naar 63% te krijgen. De respons van de bedrijven was wel zoals verwacht, want de verwachting was 25% en de werkelijk respons was net iets meer. De resultaten van het vooronderzoek worden samengebundeld in een scan. In deze scan worden de belangrijkste punten beschreven die zijn onderzocht tijdens het vooronderzoek. De functie van de scan is het bewaken van de kwaliteit tijdens het selecteren van bedrijven in Europa. Wanneer het bedrijf naast de scan wordt gelegd wordt duidelijk of het aan de eisen voldoet.
De bedrijven in Europa zijn geselecteerd op sector en geografische ligging. Bedrijven binnen de sectoren toerisme, wellness en vrije tijd langs de kust van Zweden, Noord-Duitsland, Nederland, België, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Spanje en Portugal zijn geselecteerd. Dit heeft meer tijd in beslag genomen dan verwacht was. De enquête voor de bedrijven in Europa is in een Nederlandstalige- en Engelstalige versie gemaakt. De mail is per land in eigen taal vertaald door kennissen die in het betreffende land zijn geboren of wonen.
Na twee herinneringsmails is de respons enigszins hoger geworden. Er is besloten om de bedrijven na te gaan bellen, want er is altijd een mogelijkheid dat de e-mail over het hoofd is gezien. De uiteindelijke respons is 30 van de 351 bedrijven, dit is een respons van 8,5%. De verwachting was 10%, dus de werkelijk respons is lager uitgevallen.
Wanneer een bedrijf tijdens het invullen van de enquête aangeeft interesse te hebben in een afstudeerstagiair vanaf november 2013, ontvangen zij een opgaveformulier waarin zij kunnen aangeven wat de eventuele stageopdracht- en activiteiten zullen zijn. Er zijn 20 bedrijven die interesse hadden, er hebben 12 bedrijven daadwerkelijk een opgaveformulier geretourneerd. De stage opdrachten zijn gepresenteerd aan de derdejaarsstudenten, de komende afstudeerders.
De conclusie van dit onderzoek is dat de scan een goed onderzoeksinstrument was voor de selectie van volwaardige stageplaatsen. De scan bevat onderdelen die erg nuttig zijn tijdens het werven van stageplaatsen, het wordt aanbevolen om de nuttige delen van de scan te gebruiken.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingVitaliteitsmanagement & Toerisme
AfdelingScaldis Academy
PartnersTWZ Stagebureau, HZ University of Applied Sciences, Vitaliteitsmanagement & Toerisme Vlissingen
Datum2013-07-02
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk