De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Internationale rechtshulp en de bijdrage van het toekomstige Europees Onderzoeksbevel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Internationale rechtshulp en de bijdrage van het toekomstige Europees Onderzoeksbevel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De justitiële samenwerking tussen EU-lidstaten wordt de laatste jaren meer en meer beheerst door het beginsel van wederzijdse erkenning van rechtelijke uitspraken en beslissingen. Gevolg hiervan is dat de soevereiniteit van staten met kleine beetjes wordt afgebroken, omdat zij meer van andere staten moeten accepteren. Langzaamaan is de EU dus een Europese eenheid aan het creëren, waarbij de soevereiniteit minder op staten gericht zal zijn, maar juist meer een EU-gedachte zal worden.
Wat betreft de justiele samenwerking staan lidstaten momenteel drie samenwerkingsvormen ter beschikking: de kleine rechtshulp, parallelle samenwerking en het Joint Investigation Team. Allen hebben ze zo hun voor- en nadelen en is het afhankelijk van de feiten en omstandigheden welke vorm van samenwerking het meest geschikt is voor een zaak. Echter, uit het onderzoek is gebleken dat deze instrumenten niet leiden tot een optimale rechtshulpverlening binnen de EU. Hiervoor zijn tal van redenen te geven; grote verschillen in rechtssystemen, traagheid door het ontbreken van strikte regels, het gebrek aan affiniteit met internationale rechtshulp, beschikbare capaciteit en het aanbrengen van bepaalde prioriteiten aan zaken. Ook is de ervaring dat de behandeling van inkomende rechtshulpverzoeken door de bevoegde Nederlandse autoriteiten niet altijd strookt met de beginselen van het internationale rechtshulpverkeer.
Uit de praktijk blijkt dus de noodzaak tot verandering. Mogelijk zijn de problemen op te lossen door de invoering van een duidelijke en strikte richtlijn. Dat is dan ook precies wat de Europese Commissie nu tot doel heeft. Zij heeft een ontwerprichtlijn opgesteld welke ertoe moet leiden dat in strafzaken, met behulp van één enkel, efficiënt en flexibel instrument, bewijsmateriaal kan worden verkregen dat zich in een ander lidstaat bevindt: het Europees Onderzoeksbevel. Ook deze richtlijn is gebaseerd op het beginsel van de wederzijdse erkenning. Het zal de eerste richtlijn zijn die strikte termijnen stelt aan de uitvoering van rechtshulpverzoeken en zal daarom veel gaan betekenen voor Nederlandse opsporingsautoriteiten. Of de richtlijn van het EOB positief zal bijdrage aan een de internationale rechtshulp zal blijken uit dit rapport.

Toon meer
OrganisatieJuridische Hogeschool Avans-Fontys
PartnersPolitie Midden en West Brabant, Divisie Recherch
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk