De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Clausewitz over Zweck en Ziel

Rechten:

Clausewitz over Zweck en Ziel

Rechten:

Samenvatting

In deze researchpaper worden de eerste voorlopige resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar de relatie tussen de politieke en de militaire doelen bij een militaire campagne of operatie. Het blijkt dat deze relatie, zowel in de praktijk als in de beschikbare theorie (waaronder met name de huidige militaire doctrines), niet helemaal helder beschreven is.
Aangezien Carl von Clausewitz op verschillende plaatsen in zijn hoofdwerk Vom Kriege duidelijke uitspraken doet over deze relatie, staat deze theoreticus centraal in dit onderzoek. Hij gebruikt overigens de termen Zweck en Ziel voor het politieke doel van, respectievelijk het militaire doel in een oorlog of campagne. Maar omdat Vom Kriege helaas nooit is voltooid, moeten de theoretisch inzichten van Clausewitz in een breder kader worden geplaatst om goed te kunnen worden begrepen. Daarom wordt in dit onderzoek de gedachteontwikkeling die hij tijdens zijn leven heeft doorgemaakt op een filosofische wijze gereconstrueerd en dat wordt geplaatst tegenover de verandering die de oorlogvoering in deze periode ondergaat. Clausewitz ondervond immers aan den lijve de invloed die Napoleon heeft gehad op de wijze waarop oorlog werd gevoerd.
Het onderzoek wijst met name uit dat Clausewitz zijn standpunt over de relatie tussen Zweck en Ziel gaandeweg helemaal aanpast en die verandering volgt zijn algemene gedachteontwikkeling omtrent de oorlog en oorlogvoering. In zijn eerste geschriften heeft het politieke doel eigenlijk geen enkele invloed op het militaire doel en de relatie is eigenlijk zeer statisch. Maar aan het eind van zijn leven ziet hij die relatie als zeer dynamisch. De doelen staan in nauw verband met elkaar en de aard van het conflict, de betrokken partijen en de invloed van derden spelen een belangrijke rol.

Toon meer
Trefwoorden
OrganisatieNederlandse Defensie Academie
InstituutFaculteit Militaire Wetenschappen
LectoraatKrijgswetenschappen
Gepubliceerd in
Jaar2006
TypeRapport
TaalOnbekend

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk