De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Omgangsadvies vanuit PMT naar de partner bij dementie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Omgangsadvies vanuit PMT naar de partner bij dementie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In deze scriptie wordt een onderzoek beschreven betreffende de mogelijkheden van een omgangsadvies vanuit psychomotorische therapie voor de dementerende en zijn partner in de thuissituatie.
Het betreft een kwalitatief onderzoek in de vorm van een literatuurstudie. Naast de literatuurstudie is er ook gebruik gemaakt van een interview onder de leden van de werkgroep Geriatrie van de NVPMT. Middels deze vragenlijst wordt de professional gevraagd naar de ervaringen van omgangsadvisering en de mogelijkheden van omgangsadvies binnen de thuissituatie van dementerenden en hun partner.
De resultaten uit het literatuuronderzoek geven niet een direct antwoord op onze vraagstelling. Er is nog onvoldoende (gedocumenteerd) onderzoek gedaan naar omgangsadvies op basis van PMT in de thuissituatie. Er zijn echter wel aanwijzingen gevonden vanuit de literatuur en het interview die een aanzet kunnen geven voor een vervolgonderzoek of een pilotstudie. Een van de bevindingen is dat omgangsadvies vanuit psychomotorische therapie naar het systeem van waarde kan zijn; hiermee kan ook de partner van de dementerende worden bedoeld.
In het theoretisch kader worden begrippen uitgewerkt vanuit de probleemstelling. Deze begrippen zijn: dementie, problemen voor de partner, gedrags- en omgangsadvies, psychomotorische therapie en omgangsadvies vanuit psychomotorische therapie.
Vanuit de resultaten uit het onderzoek en de antwoorden uit het interview worden aanbevelingen gegeven, die aanwijzen dat PMT een oplossing kan zijn om de problemen in de thuissituatie bij dementie op te lossen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk