De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Diamant in cement

welke waarde heeft geestelijke verzorging?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Diamant in cement

welke waarde heeft geestelijke verzorging?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Voor u ligt het verslag van mijn afstudeeronderzoek in het kader van de HBO-opleiding Godsdienst Pastoraal Werk. Het onderzoek is een kwalitatief beschrijvend onderzoek dat uitgevoerd is in het zorgcentrum Ravestein te Geldermalsen. Als geestelijk verzorger ben ik hier werkzaam. De concrete aanleiding voor het onderzoek was de vraag mee te denken op welke wijze de geestelijke verzorging in de toekomst het beste gefinancierd kan worden. Er staan immers veel veranderingen op stapel in de zorgsector.

Over geestelijke verzorging wordt veel geschreven, maar niet vanuit het perspectief van de bewoners. Ik laat hen graag aan het woord. Wat is hun beeld en wat zijn hun ervaringen? Welke waarde kennen zij toe aan de geestelijke verzorging? Het doel van dit onderzoek is het inzichtelijk maken van die waarde, zodat het resultaat bij kan dragen aan de vorming van het beleid door het management.

Het theoretisch kader is breed van opzet. Het wettelijk kader van de geestelijke verzorging, de mens in zijn vierde levensfase en spiritualiteit en zingeving komen aan de orde.

Het praktijkonderzoek omvat zes interviews met bewoners en twee gesprekken met informanten. Het is een onderzoek van bescheiden omvang. De analyse van de interviews met bewoners laat zien dat in Ravestein een traditionele wijze van geestelijke verzorging gewaardeerd wordt. De analyse van de gesprekken met de informanten bevestigen deze uitkomst. Kerkdiensten en geloofsgesprekken blijken van waarde te zijn, evenals het initiëren van het gesprek over dat ‘waar moeilijk over gesproken wordt’: de existentiële vragen.

Een verrassend detail bij de conclusies is de waarde steun. Steun in de zin van empowerment. Het is bekrachtiging en bevestiging in het mens zijn inclusief de erkenning van kwetsbaarheid. In een traditionele vorm ligt een modern accent.

De waarde van geestelijke verzorging is, volgens de bewoners, zingeving gekoppeld aan geloof. In deze tijd van ontwaarding van de geestelijke verzorging een teken van waardering.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
OpleidingGodsdienst-Pastoraal Werk
AfdelingDomein Bewegen en Educatie
PartnerZorgcentrum Ravestein te Geldermalsen
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk