De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wat te doen als je slim bent?

'een onderzoek naar de onderwijsbehoeften van meer- en hoogbegaafde leerlingen'

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Wat te doen als je slim bent?

'een onderzoek naar de onderwijsbehoeften van meer- en hoogbegaafde leerlingen'

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Binnen het onderwijs in Nederland wordt veel aandacht geschonken aan leerlingen die onder het gemiddelde presteren. Deze leerlingen krijgen handelingsplannen en extra hulp, zodat zij komen tot het gemiddelde van de klas. Niet alleen deze leerlingen hebben extra aandacht en begeleiding nodig, ook de leerlingen die bovengemiddeld presteren. De onderzoeker ervaart dat de onderzoeksgroep, de meer- en hoogbegaafde leerlingen, een groep is waarbij leerkrachten vaak handelingsverlegen zijn.

In dit praktijkgericht onderzoek staan de onderwijsbehoeften van de meer- en hoogbegaafde leerlingen op Het Talent centraal. Deze worden onderzocht, aangezien het management team een hoogbegaafdheidprotocol op wil zetten. Op Het Talent te Heerde is behoefte aan een hoogbegaafdheidprotocol, omdat de leerkrachten handelingsverlegenheid ervaren binnen hun onderwijs aan de meer- en hoogbegaafde leerlingen. Door de opzet van een schoolbreed hoogbegaafdheidprotocol wordt er aandacht geschonken aan deze handelingsverlegenheid. Daarnaast worden er afspraken gemaakt voor passend onderwijs aan de meer- en hoogbegaafde leerlingen.
Aan de meer- en hoogbegaafde leerlingen, hun ouders en de leerkrachten van de midden- en bovenbouw op Het Talent is gevraagd wat zij ervaren als onderwijsbehoeften van de betrokken leerlingen. Dit is gevraagd middels een vragenlijst. Daarnaast zijn vier leerlingen en twee leerkrachten geïnterviewd.

Dit onderzoek heeft met veel plezier en interesse plaatsgevonden. De onderzoeker heeft opgemerkt dat het de ogen van de leerkrachten op Het Talent heeft geopend. Zij hebben concreet moeten nadenken over het onderwijs wat zij geven aan de meer- en hoogbegaafde leerlingen. De onderzoeker is erg verheugd dat er volgend schooljaar, 2013/2014, verder gewerkt zal worden vanuit dit onderzoek.10001017432808

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
OpleidingMaster Special Educational Needs
AfdelingEducation
PartnersHet Talent, Heerde
Datum2013-06-06
TypeMasterscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk