De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De doelgroep die ik beschrijf in deze scriptie is kort gezegd jongeren met een ontwikkelingsachterstand. De meeste jongeren hebben van daaruit het stempel PDD-NOS opgeplakt gekregen en een aantal is beschreven als zogenaamde sociaal angstigen. Dit wordt gezien als een stoornis die raakvlakken heeft met PDD-NOS. De meeste jongeren kwamen heel onzeker en verlegen over. Ze durfden in een gesprek bijna geen contact te maken, ze praten weinig en maakten zichzelf letterlijk klein.
De stoornis die wordt beschreven is nog steeds een belangrijk item voor onderzoekers. Het blijft een beetje een restgroep. Men noemt het een vorm van autisme, die per individu erg kan verschillen. Het staat bekend als een ontwikkelingsstoornis, maar de oorzaak is nog niet wetenschappelijk bewezen, al denkt men aan een genetische afwijking in de hersenen.
Het doel van deze scriptie is om mijn kennis en inzicht over deze stoornis te vergroten in relatie met PMT. Dit is vormgegeven door als leidraad te kiezen voor de integratieve en theoretische kennis vanuit de opleiding. In deze scriptie is de volgende hypothese geformuleerd:
Hypothese:
PMT gericht op sociale vaardigheden en lichaamservaringen levert een positieve bijdrage op de ontwikkelingsachterstanden die adolescente PDD-NOS'ers vaak hebben t.o.v. leeftijdsgenoten, met name op sociaal en emotioneel gebied.
Deze hypothese is gesteld nadat informatie is verkregen over het onderwerp. Naar mijn mening kan PMT echt wat betekenen voor deze doelgroep. Hoe dit proces is verlopen wordt verderop in deze scriptie beschreven. Daarnaast wordt de scriptie aangevuld met verdiepende informatie gericht op de hypothese.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
PartnerGGZ Meerkanten, Ermelo
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk