De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderzoek naar de effecten van lichaamsgerichte interventies op kwaliteit van leven.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Onderzoek naar de effecten van lichaamsgerichte interventies op kwaliteit van leven.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Binnen de gezondheidszorg is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van hardlopen en lichaamsgerichte interventies bij mensen met psychische klachten. Hieruit zijn verscheidene hardloopprogramma’s ontwikkeld. Er is echter weinig bekend over onderzoek gericht op de effecten van dezelfde aspecten bij gezonde mensen.
In dit onderzoek worden de effecten van hardlopen en lichaamsgerichte interventies bij gezonde volwassenen binnen een 12-weken durend hardloopprogramma onderzocht.
De onderzoeksgroep bestond uit een interventie- en een controlegroep. De interventiegroep kreeg lichaamsgerichte interventies aangeboden. Het programma was gericht op 45 minuten rennen op een tempo van 10 km/h. De lichaamsgerichte interventies bestonden uit aspecten van mindfulness, ademtherapie en progressieve relaxatie.
De effecten van dit programma werden gemeten met de Rand-36, een vragenlijst gericht op kwaliteit van leven. Deze vragenlijst werd vijf maal afgenomen d.m.v. een voormeting, drie tussenmetingen en een follow-up meting.
Met uitzondering van twee schalen van de Rand-36, heeft het programma een positief effect gehad op iedere schaal dat gemeten werd. Dit effect lag bij de interventiegroep hoger dan bij de controlegroep.
De conclusie van het onderzoek is dat het onderzochte programma, en vooral de lichaamsgerichte interventies, een positief effect heeft op kwaliteit van leven. Discutabel daarbij is o.a. de grootte van de onderzoeksgroep.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
OpleidingPsychomotorische Therapie en Bewegingsagogie
AfdelingDomein Bewegen en Educatie
PartnerHogeschool Windesheim
Datum2014-05-07
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk