De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Veelgestelde vragen

Hieronder staan de antwoorden op een aantal vragen. Daarnaast staan onder de verschillende doelgroepen de antwoorden op meer specifieke vragen op een rij.

Het lukt mij niet om een publicatie te downloaden. Hoe los ik dit op?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende redenen zijn antivirussoftware of instellingen van uw internet browser die het downloaden blokkeren. Ook kan het zijn dat een publicatie is afgeschermd of dat het benodigde programma om een publicatie te openen niet op uw computer staat. Wij adviseren u daarom om het bestand, indien mogelijk, via een andere computer of internet browser te downloaden. Lukt dit niet? Stuur ons dan een bericht via contact@hbokennisbank.nl met een print screen van de foutmelding. Wij helpen u graag verder.

Waar kan ik mijn publicatie aanbieden?

Voor het beschikbaar stellen van je eigen afstudeerwerk op de HBO Kennisbank dien je je afstudeerwerk aan te bieden aan je hogeschool. Voorwaarde daarbij is wel instemming van je afstudeerbedrijf en ook dient je hogeschool deel te nemen aan de HBO Kennisbank. Of dat zo is, zie je in het overzicht van deelnemende hogescholen. Het aanbieden van materialen kan veelal via het secretariaat van je opleiding of via de bibliotheek van je hogeschool. Voor specifieke informatie hierover kun je contact opnemen met de contactpersoon van je hogeschool.

Mijn publicatie is van de HBO Kennisbank verdwenen, hoe kan dat?

Voor afstudeerproducten geldt een wettelijke bewaartermijn van 7 jaar. Na die tijd kan het dus zijn dat jouw afstudeerproduct conform deze termijn gesaneerd wordt, en daarmee van de HBO Kennisbank verdwijnt.

Niet elke hogeschool volgt hierin dezelfde richtlijnen. Neem daarom voor meer informatie over het beleid rondom de bewaartermijn contact op met de contactpersoon van je hogeschool.

De koppeling tussen het bestand en de informatie over de publicatie klopt niet. Hoe los ik dit op?

Alle publicaties (inclusief scripties) die vindbaar zijn in de HBO Kennisbank, staan opgeslagen in de repository (database met alle wetenschappelijke publicaties) van de hogescholen zelf. Neem daarom voor het aanpassen van een koppeling contact met hen op. Zij kunnen u hier verder mee van dienst zijn. De naam van de betreffende hogeschool vindt u bij de informatie over de publicatie.

Ik wil mijn naam aanpassen die bij mijn publicatie staat vermeld. Hoe doe ik dit?

Indien uw naam niet correct staat weergegeven, kan dit over het algemeen worden aangepast. Alle publicaties (inclusief scripties) die vindbaar zijn in de HBO Kennisbank, staan opgeslagen in de repository (database met alle publicaties) van de hogescholen zelf. Neem daarom voor het wijzigen van uw naam contact met hen op. Zij kunnen u hier verder mee van dienst zijn. De naam van de betreffende hogeschool vindt u bij de informatie over de publicatie. Heeft u bij meerdere hogescholen publicaties op uw naam staan? Dan dient u dit verzoek bij ieder afzonderlijk in te dienen.

Kan ik mijn publicatie laten verwijderen van de HBO Kennisbank?

Alle publicaties (inclusief scripties) die vindbaar zijn in de HBO Kennisbank, staan opgeslagen in de repository (database met alle wetenschappelijke publicaties) van de hogescholen zelf. Neem daarom voor het verwijderen van een publicatie contact met hen op. Zij kunnen u hier verder mee van dienst zijn. De naam van de betreffende hogeschool vindt u bij de informatie over de publicatie.

Er staat bedrijfsgevoelige informatie in een publicatie. Kan dit verwijderd worden?

Alle publicaties (inclusief scripties) die vindbaar zijn in de HBO Kennisbank, staan opgeslagen in de repository (database met alle wetenschappelijke publicaties) van de hogescholen zelf. Neem daarom voor het verwijderen van bedrijfsgevoelige informatie contact met hen op. Zij kunnen u hier verder mee van dienst zijn. De naam van de betreffende hogeschool vindt u bij de informatie over de publicatie.

Hoe kan ik als alumnus mijn publicatie aanmelden, aanpassen of verwijderen?

Alle publicaties (inclusief scripties) die getoond worden op de HBO Kennisbank, staan opgeslagen in de repositories (databases) van de hogescholen zelf. Neem daarom voor het aanmelden, aanpassen of verwijderen van een publicatie contact op met de betreffende hogeschool. De contactgegevens zijn beschikbaar via het overzicht deelnemende hogescholen.

Hoe kan ik als hogeschool aansluiten op de HBO Kennisbank?

Voor meer informatie over deelname aan de HBO Kennisbank en de repositorydienst SURFsharekit kunt u contact opnemen met SURF.

Hoe kan ik de rechten waaronder ik mijn publicatie beschikbaar stel veranderen?

De publicaties die getoond worden op de HBO Kennisbank zijn opgeslagen in repositories (digitale bewaarplaatsen) van de hogescholen. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de Creative Commons licenties. Je kunt de rechten waaronder je je publicatie beschikbaar stelt ook na plaatsing op de HBO Kennisbank nog wijzigen (bijvoorbeeld van ‘alle rechten voorbehouden’ naar een ‘Creative Commons licentie‘). Neem hiervoor contact op met de contactpersoon van je hogeschool. Bij deze contactpersoon kun je ook terecht als je jouw toestemming tot beschikbaarstelling zou willen intrekken. Je publicatie wordt daarna niet langer aangeboden via de HBO Kennisbank.

Ik wil graag een unieke persoonlijke identifier aanvragen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Een unieke persoonlijke identifier zorgt ervoor dat je als auteur gemakkelijk geïdentificeerd kan worden. Er bestaan een heleboel Jan Jansens in Nederland, maar van een unieke persoonlijke identifier is er maar eentje. Een unieke persoonlijke identifier maakt het daarmee mogelijk informatie uit de verschillende repositories geïntegreerd aan te bieden. Het is daarom met name voor lectoren en onderzoekers aan te raden om een persoonlijke identifier aan te vragen. Hiervoor worden twee opties geboden:

  • ISNI (International Standard Name Identifier): een unieke identificatie voor personen die betrokken zijn bij de creatie van (kunst)werken. De ISNI vervangt de DAI. Voorheen werden ISNI’s toegekend door de Koninklijke Bibliotheek (KB). De KB is echter gestopt met het toekennen van ISNI’s. Er is op dit moment nog geen vervangende partij. Neem voor meer informatie contact op met de contactpersoon van je hogeschool.
  • ORCID (Open Researcher and Contributor ID): een auteurcode die wordt beheerd door ORCID. Een ORCID kan je als onderzoeker zelf aanvragen. Voor meer informatie over ORCID en hoe het aanvragen in zijn werk gaat, zie de volgende informatiefilm.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met de contactpersoon van je hogeschool. Zij voorzien je graag van informatie.

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk