De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten:

Hoezo Anders

Rechten:

Samenvatting

Het onderzoek Hoezo Anders kijkt naar de sociale media van Stichting Hoezo Anders, een stichting voor jongeren met een niet-zichtbare beperking of chronische ziekte. Stichting Hoezo Anders wil de jongeren in Nederland met een niet-zichtbare beperking of chronische ziekte helpen bij het bereiken van hun dromen. Om dit te bewerkstelligen heeft Stichting Hoezo Anders een website met verhalen van gelijkgestemden en informatie over verschillende onderwerpen, zoals geld, school en wonen. Daarnaast is Stichting Hoezo Anders aanwezig op Twitter en Facebook. De berichten op deze sociale media gaan over de verhalen op de website en ander nieuws omtrent jongeren met een niet-zichtbare beperking of chronische ziekte.
Het probleem van Stichting Hoezo Anders is dat op de sociale mediakanalen voldoende volgers zijn, maar het aantal likes en reacties op de berichten is erg laag. Daarnaast worden de berichten ook weinig gedeeld. Dus de volgers zijn aanwezig op sociale media, maar zijn niet betrokken bij de berichten die Stichting Hoezo Anders plaatst. Zo heeft het onderzoek de volgende probleemstelling:
Hoe kan Stichting Hoezo Anders betrokkenheid bevorderen onder de volgers op sociale media?
Om de probleemstelling te beantwoorden is deskresearch en fieldresearch gedaan. De deskresearch keek naar de huidige situatie van Stichting Hoezo Anders op Twitter en Facebook, vooral naar het aantal likes, reacties en hoe vaak volgers berichten delen. Daarnaast keek de deskresearch naar het huidige Nederlandse sociale medialandschap, waar bevindt de doelgroep van Stichting Hoezo Anders zich op sociale media?
De fieldresearch ging op basis van het Six Stages of Social Business Transformation-model van Li en Solis (2013). Het Six Stages of Social Business Transformation-model geeft zes stappen voor een organisatie om van niet aanwezig op sociale media naar volledig geïntegreerde sociale media in de organisatie te gaan. Stap 3 van het model gaat over het verbinden met de doelgroep en de relatie versterken, voor Stichting Hoezo Anders is het probleem opgelost als de sociale media deze stap van het Six Stages of Social Business Transformation-model bereikt. Om van stap naar stap te komen in het Six Stages of Social Business Transformation-model gebruikt het onderzoek het POST-methode van Li en Bernoff (2011). Deze methode stelt dat er vier onderdelen zijn waar een organisatie rekening mee moet houden als het de volgende stap wil zetten met sociale media. Deze onderdelen zijn: Poeple, Objectives, Strategy en Technology. De topic guide van het onderzoek is ingedeeld om alle onderdelen van de POST-methode te beantwoorden.
Het onderzoek bestaat uit interviews, die zijn afgenomen via Skype. Een enkel interview is via een ander medium gehouden, vanwege verschillende redenen. In de interviews is gebruik gemaakt van showcard, in de showcards krijgen de respondenten oude Facebook en Twitterberichten van Stichting Hoezo Anders te zien. In totaal zijn er negen respondenten.
De respondenten hebben veel dezelfde ideeën over de sociale media van Stichting Hoezo Anders en sociale media in het algemeen. Uit het onderzoek komt dat de respondenten niet meer aanwezig zijn op Twitter, dit komt ook uit de deskresearch. Twitter is niet meer het sociale medium om de doelgroep van Stichting Hoezo Anders te bereiken. Daarnaast is Facebook wel populair onder de respondenten en ook uit de deskresearch komt naar voren dat Facebook nog steeds een van de belangrijkste sociale media is in Nederland. Daarnaast vormt beeld een steeds grotere rol in het sociale medialandschap, dit is terug te zien in de deskresearch en in het onderzoek. Uit deskresearch blijkt dat de Nederlandse jongeren steeds meer aanwezig zijn op sociale media, zoals Snapchat, Instagram en Pinterest. De respondenten geven ook aan graag Stichting Hoezo Anders op Instagram te willen zien. Daarnaast vinden de respondenten ook LinkedIn een goed medium voor Stichting Hoezo Anders. De doelgroep heeft vaak problemen met het vinden van werk en Stichting Hoezo Anders kan op LinkedIn helpen om het vinden van werk makkelijker te maken. Bijvoorbeeld door vacatures te
plaatsen, maar ook zodat de jongeren die ervaring opdoen bij Stichting Hoezo Anders dit kunnen melden op hun LinkedIn.
Naast de sociale media waarop Stichting Hoezo Anders actief kan zijn, geven de respondenten ook aan dat verandering aan de berichten van Stichting Hoezo Anders kan helpen bij het bevorderen van de betrokkenheid. Een aantal dingen die vaak terugkomen bij de respondenten zijn: maak gebruik van pakkende beelden, hou de teksten kort en interessant, plaats soms een oproep om berichten te delen en stel relevante vragen aan de volgers. Met deze punten zou Stichting Hoezo Anders volgens de respondenten de betrokkenheid kunnen bevorderen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingCommunicatie
AfdelingFaculteit M&B
PartnerStichting Hoezo Anders
Datum2017-02-27
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk