Voor docenten, lectoren en medewerkers van hogescholen

Docenten en lectoren kunnen de HBO Kennisbank actief inzetten in het onderwijs en onderzoek. Ook kunnen ze door te publiceren op de HBO Kennisbank hun opgebouwde kennis wereldwijd beschikbaar stellen en toegankelijk maken voor beroeps- en bedrijfsleven en maatschappij.

Waar kan ik mijn publicatie aanbieden?

Het aanbieden van publicaties kan veelal via het secretariaat van de opleiding of de bibliotheek van je hogeschool. De hogeschool dient uiteraard wel deel te nemen aan de HBO Kennisbank. Zie het overzicht van deelnemende hogescholen.

Hoe kan ik de rechten waaronder ik mijn publicatie beschikbaar stel veranderen?

De publicaties die getoond worden op de HBO Kennisbank zijn opgeslagen in repositories (digitale bewaarplaatsen) van de hogescholen. Je kunt de rechten waaronder je je publicatie beschikbaar stelt ook na plaatsing op de HBO Kennisbank nog wijzigen (bijvoorbeeld van ‘alle rechten voorbehouden’ naar een 'Creative Commons licentie'). Neem hiervoor contact op met de contactpersoon van je hogeschool. Bij deze contactpersoon kun je ook terecht als je jouw toestemming tot beschikbaarstelling zou willen intrekken. Je publicatie wordt daarna niet langer aangeboden via de HBO Kennisbank.

Hoe kan ik de HBO Kennisbank integreren in mijn digitale (werk- en leer)omgeving?

Als je de HBO Kennisbank altijd binnen handbereik wil hebben, kun je gebruik maken van de HBO Kennisbank Widget. De widget is een handige tool voor wie de HBO Kennisbank wil toevoegen aan een eigen digitale omgeving. Dit kan bijvoorbeeld een intranet van een hogeschool zijn, een persoonlijke blog of Facebook-pagina, of de digitale werk- en leeromgeving. Klik hieronder op de knop 'Get Widget' om de installatie te starten.

Ik wil graag een DAI (digital author identifier) aanvragen. Hoe gaat dat in zijn werk?

SURF heeft in samenwerking met OCLC PICA een koppeling opgezet met de PICA Nationale Thesaurus Auteursnamen (NTA) die door de universiteits- en hogeschoolbibliotheken wordt aangevuld en bijgehouden. Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met de contactpersoon van je hogeschool. Zij voorzien je graag van informatie.