Details

Titel

Nieuw leven in huize Katwijk

Documenten
Auteur
Evers, Roy (student); Verhoeven, Leon (student)
Organisatie
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Instituut
Instituut Built Environment
Opleiding
Bouwkunde
Rubriek
Bouw & Logistiek
Trefwoorden
Bouwkunde, Luchtkwaliteit, Ouderen
Samenvatting

Met het oog op de vergrijzing door de zogenoemde ‘babyboomgeneratie’ zal de komende jaren de vraag naar seniorenwoningen en zorg-biedende en/of zorg-ondersteunende gebouwen toenemen. Daarnaast kampt de huidige vastgoedmarkt met leegstaand van kantoren, waaronder Huize Katwijk. Het gebouw is momenteel eigendom van de rijksoverheid. Het gebouw heeft een hoge architectonische waarde en kan door zijn grote omvang optimaal dienen voor een grote of meerdere gebruikersgroepen. Huize Katwijk bevindt zich aan de Raamweg in Den Haag, wat op plek 5 van de meest vervuilde straten in Nederland staat. Voor het nieuwe ontwerp dienen maatregelen te komen om de binnen- en buitenluchtkwaliteit te verbeteren. De hoofdvraag van ons onderzoek luidt als volgt: ‘’Hoe is Huize Katwijk her te bestemmen tot een (woon)zorgcomplex voor ouderen?’’ In de onderzoeksfase is het gebouw en zijn omgeving onderzocht om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar verschillende type ouderen en bijhorende eisen en behoeftes. Ook zijn diverse mogelijkheden voor het verbeteren van binnen- en buitenluchtkwaliteit onderzocht en aanbeveelt. Uit de onderzoeksfase zijn rapporten ontstaan, die als onderlegger voor het nieuwe ontwerp hebben gediend. Door een nieuw aan te leggen park ontstaan er diverse looproutes richting de aanliggende woonwijk Benoordenhout. Via deze routes zijn diverse publieke functies binnen het gebouw bereikbaar, waardoor het nieuwe Huize Katwijk 1 is met de wijk. Dit is in de huidige situatie niet het geval. Onze visie is het terug in zijn waarde krijgen van de bouwdelen uit 1928. De door voormalig-eigenaar Europol gemaakte uitbreidingen worden grotendeels gesloopt. Aan de noordzijde komt een atrium. Hier kunnen gebruikers tijdens koude winterperioden voor hun gevoel in de tuin zitten en heeft men geen last van de vervuilde buitenlucht. De bewoner bepaalt zelf de mate van interactie met de buurt. Voor de bewoner die geen behoefte heeft aan interactie met de buurt, zijn er functies voor alleen de bewoner te vinden. Een multifunctionele ruimte op de beganegrond, die gedeeltelijk uit casco van de Europol uitbreidingen uitgevoerd wordt, geeft samen met een filmzaal en computerruimte deze mogelijkheid. In het nieuwe plan wonen zowel vitale- als minder-vitale ouderen. Een concept wat afkomstig is uit het promotieonderzoek ‘De wenselijke schaal’. Met het oog op de toekomst en voor het comfort van de gebruiker is het gebouw aan de binnenzijde van een isolatielaag voorzien. Uitzondering zijn de verkeersruimten, hier er geen isolatielaag komen waardoor bestaand karakteristiek tegelwerk behouden blijft. De brandveiligheid van de nieuwe gebruiker is gewaarborgd. Om het gebouw bouwfysisch te laten presteren is er concept m.b.t. de installaties opgezet. Onze doelstelling is deels behaald. Het nieuwe ontwerp geeft antwoord op de onderzoeksvragen. Om dit project te realiseren, dient er nog gelet te worden op de financiële-, uitvoeringstechnische uitwerking van het gebouw.

Soort object
Bachelorscriptie
Datum
2016-11-01
Begeleider
Verstegen, R.M.I.
Instelling
Huize Katwijk
Waardering
0 Sterren (0)
Formaat
application/x-zip-compressed
Deel dit document
Share

Waardeer

Vooraf:

De HBO Kennisbank geeft gebruikers de mogelijkheid om te reageren op de inhoud van de website met als doel het stimuleren van en het uitwisselen en voortbouwen op kennis. De HBO Kennisbank behoudt zich het recht voor om teksten op de site aan te passen of te verwijderen.

Het adres wordt niet weergegeven
Geef een waardering *
Neem de code over
* Verplichte velden