De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Alcohol, wat doet het eigenlijk met een kind? : ondersteuning van ouders in de gespreksvoering over alcohol

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Alcohol, wat doet het eigenlijk met een kind? : ondersteuning van ouders in de gespreksvoering over alcohol

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Alcoholgebruik onder jongeren is tegenwoordig een veel besproken onderwerp in media en actualiteiten. In de verschillende niveaus van de maatschappij zijn discussies gaande over onder andere verantwoord alcoholgebruik, geldende leeftijdsgrenzen en de risico's van alcoholgebruik.
Mijn interesse voor dit onderwerp is mede ontstaan door diverse tv- documentaires over de risico's van alcoholgebruik op jonge leeftijd. Nadat mijn ouders naar een voorlichting van een, in de media, veel besproken arts waren geweest en met zeer interessante verhalen thuis kwamen, ben ik mij gaan verdiepen in dit onderwerp.
Ik heb mijzelf meerdere keren de vraag gesteld waarom juist dit onderwerp mij zo aanspreekt. Mijn stage ervaringen tijdens mijn studieloopbaan liggen immers in heel andere werkvelden.
Ik denk dat mijn interesse voor dit onderwerp enerzijds te maken heeft met de verhalen van mijn moeder, over het veelvuldige drankgebruik van haar vader en de gevolgen dat dit met zich mee heeft gebracht.
Anderzijds heeft mijn interesse waarschijnlijk te maken met mijn visie en ervaringen omtrent alcoholgebruik. Zelf betreed ik met enige regelmaat het uitgaansleven en wordt er in het samenzijn van vrienden en vriendinnen een alcoholisch drankje genuttigd. Er wordt binnen mijn vriendenkring niet zeer excessief gedronken, maar desondanks zie je in uitgaansgelegenheden regelmatig 'slachtoffers' van excessief drankgebruik. Ik heb nooit echt goed begrepen hoe iemand zichzelf totaal laveloos kan drinken. Als ik kijk naar mijn eigen drankgebruik, geeft mijn lichaam over het algemeen na gemiddeld 5 drankjes aan dat het genoeg is geweest. Elke volgende slok smaakt mij totaal niet meer, wat voor mij een teken is dat mijn grens is bereikt. Hierdoor heb ik, gelukkig, nooit ervaren hoe het is om wakker te worden met een zogeheten black out of fikse kater waar je lichamelijk ziek van bent. Ik vraag me vaak af hoe het kan dat sommige jongeren of volwassenen zo veel kunnen drinken. Geeft hun lichaam die grens niet aan? Als deze grens wel wordt aangegeven, wordt deze dan compleet genegeerd? Een andere vraag die gedurende mijn onderzoek vaak in mijn gedachte speelde, is de vraag of jongeren voldoende op de hoogte zijn van de risico's van alcoholgebruik op de korte- en lange termijn en of dit daadwerkelijk van invloed is op hun drinkgedrag.
Gezien vanuit het perspectief van een sociaal pedagogisch hulpverlener, ben ik van mening dat vooral ouders intensiever betrokken moeten worden in de voorlichting over alcoholgebruik onder jongeren. Door het vergroten van de betrokkenheid van ouders, worden ouders beter geïnformeerd over de risico's van alcoholgebruik. Dit kan er toe bijdragen dat ouders beter in staat zijn om hun grenzen omtrent alcoholgebruik kenbaar te maken aan hun kinderen, zodat er minder kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met alcohol. Door tijdens mijn onderzoek gebruik te maken van verschillende literatuurstukken en van opvattingen en ervaringen van ouders en professionals, wil ik uiteindelijk vanuit het perspectief van mijn hoofdvraag, een product ontwikkelen dat logischerwijs voortvloeit uit mijn onderzoek.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingSP Sociaal Pedagogische Hulpverlening
AfdelingAcademie voor Sociale Professies
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk