De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het aanpakken van een gefrustreerde omgangsregeling

Rechten:

Het aanpakken van een gefrustreerde omgangsregeling

Rechten:

Samenvatting

Ieder kind heeft recht op omgang met zijn ouders. Dit is wettelijk vastgelegd. Wanneer ouders besluiten te scheiden, behouden zij in beginsel allebei het gezag over hun minderjarige kind. Zij dienen tevens een ouderschapsplan op te stellen. Hierin worden zorg- en opvoedingstaken verdeeld. Onderdeel van het ouderschapsplan is onder meer de zorgregeling, ook wel contactregeling genoemd. Hierin wordt opgenomen op welke momenten het kind bij de vader of de moeder is.
Daarnaast komt het ook vaak genoeg voor dat alleen één van de ouders gezag heeft. In een dergelijke situatie kan een regeling worden opgesteld die bedoeld is om het contact tussen de ouder zonder gezag, ook wel de niet-verzorgende ouder genoemd, en zijn of haar minderjarige kind in stand te houden. Deze regeling legt de contactmomenten tussen hen vast. Dit noemt men een omgangsregeling.

Het komt niet zelden voor dat een omgangsregeling niet wordt nageleefd. Veelal betreft het de verzorgende ouder die de omgang tussen de niet-verzorgende ouder en het kind frustreert. Dit bezorgt de ouder die hier de dupe van is een hoop stress en ellende.

Het onderzoek richt zich op de juridische mogelijkheden om effectuering van een gefrustreerde omgangsregeling af te dwingen. Het advocatenkantoor Oass & Kasem Advocaten, dat heeft verzocht om dit onderzoek op te stellen, is benieuwd naar de opties die het heeft in zaken waarin hun cliënt(e) het slachtoffer is van een gefrustreerde omgangsregeling. Wat is er mogelijk op het gebied van adviseren en op het gebied van procederen? De vraag die in dit onderzoek centraal staat, luidt: ‘Op welke manier kan Oass & Kasem Advocaten naar aanleiding van jurisprudentieonderzoek cliënten het beste bijstaan om een (strafrechtelijke) effectuering van de omgangsregeling ten behoeve van minderjarige personen af te dwingen bij de rechter wanneer deze omgangsregeling niet wordt nagekomen?’
Er zijn een aantal juridische maatregelen waarmee effectuering van een gefrustreerde omgangsregeling kan worden bereikt. In dit onderzoek zijn deze maatregelen besproken en geanalyseerd aan de hand van vakliteratuur, wet- en regelgeving en jurisprudentie.
Uit de analyse is gebleken dat het meest gebruikte pressiemiddel de dwangsom betreft. Het effect wat met de dwangsom wordt gepoogd te bereiken, wordt echter lang niet altijd bereikt. De dwangsom wordt gezien als de minst ingrijpende maatregel. In het gros van de zaken waarin een dwangsom is verzocht, is deze ook toegewezen. De andere juridische mogelijkheden worden doorgaans wat sneller afgewezen, zeker in vergelijking met de dwangsom, omdat deze middelen nogal ingrijpend zijn en de belangen van een andere partij, vooral die van het kind, zwaar wegen. Een afweging van de belangen van het juridische middel tegen de belangen van het kind wordt vaak in het voordeel beslist van het kind. Desondanks zijn er genoeg situaties bekend waarin een zwaarder middel dan de dwangsom is toegewezen.
Het strafrecht doet de laatste jaren steeds meer zijn intrede in het omgangsrecht. Desondanks is de rol van het strafrecht in omgangszaken nog altijd relatief marginaal.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingHBO-Rechten
AfdelingFaculteit M&B
PartnerOass & Kasem Advocaten
Datum2017-05-22
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk