Details

Titel

Spelen met gevolgen

Subtitel
Een kwalitatief inventariserend onderzoek naar de gevolgen van seksueel misbruik bij vrouwen en de wijze waarop dramatherapeuten hierop aansluiten.
Documenten
Auteur
Speekenbrink, Amanda
Organisatie
Hogeschool Utrecht
Opleiding
Creatieve Therapie
Rubriek
Mens & Maatschappij
Trefwoorden
seksueel misbruik, dramatherapie, vaktherapie, creatieve therapie, gevolgen seksueel misbruik, vrouwen, sexual abuse - drama therapy - arts therapie
Samenvatting

Seksueel misbruik in de kindertijd komt veel voor, uit de cijfers blijkt dat 1 op de 5 vrouwen seksueel misbruikt is. De gevolgen hiervan spelen een grote rol in het verdere leven en zijn te zien binnen verschillende functioneringsgebieden. Op psychisch, lichamelijk, emotioneel, sociaal/relationeel, maatschappelijk en seksueel vlak ervaren vrouwen gevolgen van seksueel misbruik. Binnen dit inventariserende onderzoek is de vraag gesteld op welke wijze dramatherapeuten werken aan deze gevolgen. Aan de hand van een zevental interviews met dramatherapeuten werkzaam in binnen en buitenland is onderzocht hoe dramatherapeuten werken aan de gevolgen van seksueel misbruik. Er is naar voren gekomen dat dramatherapeuten gevolgen terugzien op alle functioneringsgebieden en ook werken aan behandelresultaten binnen deze gebieden. Het meest belangrijke resultaat in het onderzoek is de bevinding dat dramatherapeuten specifieke interventies inzetten om te werken aan gevolgen van seksueel misbruik binnen de functioneringsgebieden. Er is gebleken dat er weinig interventies worden ingezet voor de lichamelijke, maatschappelijke en seksuele gevolgen, alhoewel deze gevolgen wel worden onderkend door dramatherapeuten. Daarnaast is gebleken dat de inzet van psychische interventies relatief gezien het meest worden ingezet om te werken aan behandelresultaten op alle functioneringsgebieden. Sociaal/relationele interventies worden het meest frequent ingezet, maar alleen voor de sociaal/relationele gevolgen. Door middel van de resultaten kan er een module voor vrouwen met een seksueel misbruik verleden worden ontwikkeld, dit is dan ook een van de aanbevelingen. Als bijbehorend eindproduct is een artikel geschreven dat meerdere malen is gepubliceerd.

Soort object
Bachelorscriptie
Taal
Nederlands
Engels
Datum
2017-09-05
Plaats
Utrecht
Uitgever
Hogeschool Utrecht
Instelling
Praktijk Belief en Beleef
Prijs
Beste scripties vaktherapie studiejaar 2016/2017
Waardering
0 Sterren (0)
Formaat
application/pdf
application/pdf
Rechten
Deel dit document
Share

Waardeer

Vooraf:

De HBO Kennisbank geeft gebruikers de mogelijkheid om te reageren op de inhoud van de website met als doel het stimuleren van en het uitwisselen en voortbouwen op kennis. De HBO Kennisbank behoudt zich het recht voor om teksten op de site aan te passen of te verwijderen.

Het adres wordt niet weergegeven
Geef een waardering *
Neem de code over
* Verplichte velden