De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Energieneutraal keten sluisdeur 'Goese Sas'

Hoe ziet een energieneutraal keten van de sluisdeur eruit, de energie die benodigd is voor realisatie, gebruik en onderhoud

Rechten:

Energieneutraal keten sluisdeur 'Goese Sas'

Hoe ziet een energieneutraal keten van de sluisdeur eruit, de energie die benodigd is voor realisatie, gebruik en onderhoud

Rechten:

Samenvatting

Door de vastgestelde energie- en klimaatdoelstelling binnen Europa om in 2050 energieneutraal te zijn, is het voor de hele samenleving maar met name voor bedrijven een uitdaging hieraan mee te werken. Binnen Sweco Nederland B.V. is er een samenwerkingsverband opgezet tussen overheid, opleidingsinstituten en ondernemers in Zeeland om kennis en ervaringen te delen met betrekking tot energieneutrale infrastructuur. Hieruit voortkomend dient het project, renovatie van de sluis ‘Goese Sas’ van de gemeente Goes, als pilot. Met als doel kennis en inzicht te krijgen in het proces naar een energieneutraal keten van de sluisdeur ‘Goese Sas’. De hoofdvraag hierbij is hoe een energieneutraal keten van de sluisdeur eruit ziet binnen realisatie-, gebruik- en onderhoudsproces.

Om op deze vraag antwoord te kunnen geven zal eerst het huidige keten van de sluisdeur in kaart gebracht moeten worden, waarbij materiaalsoort van de sluisdeur, gebruik energiebron en het energieverbruik binnen het huidige keten als basis dienen voor het verdere onderzoek. Vervolgens zijn de eigenschappen en toepasbaarheid van andere materiaalsoorten voor de sluisdeur in kaart gebracht. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar mogelijk andere energiebronnen die toepasbaar zijn bij de sluisdeur ‘Goese Sas’, zoals getijden-, wind- en zonne-energie. Tenslotte heeft er per materiaalsoort en energiebron een toetsing plaats gevonden van het effect van verandering materiaalsoort en energiebron op het energieverbruik van de keten sluisdeur ‘Goese Sas’.

Uit de resultaten bleek dat de verandering van materiaal staal naar composiet binnen de termijn van 2021 – 2086 een vermindering van 19% energieverbruik laat zien en bij hout een stijging van 40% energieverbruik. Voor de verandering van energiebron binnen het keten van de sluisdeur ‘Goese Sas’ bij verandering in composiet geldt dat met zonne-energie 19% in energieverbruik afneemt, met windenergie 12% verminderd in energieverbruik en met getijdenenergie middels waterturbine 6% energieverbruik afneemt.

Hiermee is aangetoond dat het vervangen van de huidige sluisdeur door composiet en het opwekken van de benodigde energiebehoefte met behulp van duurzame energiebron het begin kan zijn van een energieneutraal keten voor de sluisdeur ´Goese Sas´. Hierbij is het van groot belang dat alle betrokken ketenpartners een bijdrage leveren aan het verminderen van energieverbruik binnen het keten sluisdeur ´Goese Sas´. Mede daardoor kan er een energieneutraal keten van de sluisdeur ´Goese Sas´ ontstaan. Voor het optimaal energieneutraal laten verlopen van de sluis ´Goese Sas´ zal er vervolgonderzoek plaats moeten vinden op het energieneutraal maken van het keten sluiscomplex ´Goese Sas´.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingCiviele Techniek
AfdelingGebouwde Omgeving
PartnerHogeschool Utrecht
Datum2017-06-20
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk