De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Deel deze publicatie

Samenvatting

In opdracht van de Rabobank en het lectoraat Design Methoden in Food van HAS Hogeschool is er een20 weken durende bedrijfsopdracht uitgevoerd naar aanleiding van de verschuiving van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten, wat ook wel de eiwittransitie wordt genoemd. Het doel van dit onderzoek is om binnen 20 weken een conceptboekje te ontwikkelen met 20 conceptideeën voor plantaardige eiwitrijke maaltijdcomponenten die niet lijken op dierlijke eiwitvervangers, waarvan er drie uitgewerkt worden tot prototype om de Nederlandse markt en consument te kunnen inspireren. Hiervoor is de volgende hoofdvraag opgesteld:Welke innovaties, inspelend op de eiwittransitie, kunnen potentieel voor een brede doelgroep ingezet worden als maaltijdcomponent en geven hiermee een mogelijkheid voor klanten van Rabobank (foodverwerkende bedrijven en agrarische bedrijven) om met een lokaal/Nederlands geteeld product in te spelen op deze nieuwe behoefte? Na dit project kunnen er verschillende aanbevelingen worden gedaan voor vervolgonderzoek. Omdat de concepten en producten nu nog uitgewerkt zijn tot prototype is het van belang om uitgebreider onderzoek te doen naar de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen. Ook is het belangrijk om een grootschalig kwantitatief onderzoek te doen onder de doelgroep om de producten te testen. Tot slot is het de bedoeling dat de concepten nog verder geoptimaliseerd worden en er gekeken wordt naar een uitbreiding van de productlijnen.

Toon meer
Organisatie
Afdeling
Lectoraat
Datum2022-07-01
Type
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk